Jiří Šoula (vlevo) z Pardubic brání jindřichohradeckého Mitche Rollse.

Jiří Šoula (vlevo) z Pardubic brání jindřichohradeckého Mitche Rollse. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Šoula znovu střelcem: Chtěli jsme soupeře rychle smést z palubovky

  • 4
Tenhle údaj zarazí. Kdo strávil v sobotním basketbalovém zápase Pardubic s Jindřichovým Hradcem na palubovce z hráčů Beksy nejvíc minut? Travis Nelson a... mladíček Jiří Šoula.

Osmnáctiletý borec si o ně řekl přesnou koncovkou; proměnil šest pokusů z osmi a k totální destrukci jindřichohradeckých Lions v poměru 104:74 tak přispěl dvanácti body.

Pro Šoulu je to největší bodový "zářez" v jeho kariéře mezi dospělými. "Je to výsledek dlouhodobé práce. Přišel Ell Sanders a trávíme spolu spoustu času, hodně střílíme. Zlepšil jsem si procento hodů a tím ty body narostou," říká hráč, který podle potřeby zastává pozici křídla nebo rozehrávače.

Všichni mladí hráči skórovali. Bylo příjemné být na ploše tak dlouho a navrch si takhle zastřílet?
Bylo to dobré. Myslím, že tomu, kdo se koukal na ten zápas, bylo jasné, že jsme lepší. Trenér tam posílal nás mladší a my jsme chtěli předvést, že na to máme. Ukázalo se, jaká je tady práce, že děláme na tom, abychom se mohli zařadit do týmu a přispět body.

V první čtvrtině jste předvedli vyloženě útočný uragán.
Do toho utkání jsme vstoupili hodně koncentrovaně. Minulý zápas u nich jsme prohráli a to jsme teď nechtěli dopustit. Nestáli jsme o vyrovnaný zápas, chtěli jsme je smést z palubovky hned.

Nakolik se v tom promítlo předchozí cenné vítězství v Děčíně?
Hlavně v našich hlavách. To byl pro nás důležitý zápas a my ho zvládli. Psychicky jsme byli nahoře, všechno šlo jednodušeji.

Bylo obtížné za dvacetibodového vedení udržet soustředění?
Samozřejmě, každý poleví, to tak je. Trenér nás však zpucoval a my pak hráli tak, aby bylo skóre co nejvyšší.

Zdálo se, že stovka představovala určitý blok - koš jste dlouho nemohli trefit.
Nepadalo to tam, měli jsme trochu smůlu. Možná to bylo i tím, že za to máme nějaké penále. Když padne stovka, zaplatíme nějaké peníze, co zvolí bankéř týmu. Na příslušném seznamu to je.

Je to drahá položka?
Ani ne. Zhruba sto korun, je to ta nejnižší cifra.

Byl to pro Beksu z pohledu vývoje letos nejpohodovější zápas?
Byl. Měli jsme náskok hned od začátku a udrželi jej. Skóre tomu odpovídá, doufám, že tenhle rytmus udržíme dál a že půjdeme výš a výš.

Co vás čeká ve středu v Opavě?
Věřím, že výhra. My nikdy nikam pro nic jiného nejedeme. Musíme začít jako proti Jindřichovu Hradci, s dobrou obranou a jednoduchou hrou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž