Jihlavský trenér Petr Pešout se obrací na svého svěřence Jana Sedmíka.

Jihlavský trenér Petr Pešout se obrací na svého svěřence Jana Sedmíka. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Záchrana je blíž, soupeře zničili jihlavští basketbalisté v závěru

  • 2
Před poslední čtvrtinou dalšího utkání play out první basketbalové ligy by si na jihlavský A-tým vsadil možná jen blázen. Svěřenci trenéra Petra Pešouta prohrávali v souboji s posledním týmem tabulky o třináct bodů a jejich potenciální záchrana v soutěži se pomalu trhala na kusy.

„Musím přiznat, že v tu chvíli jsem si říkal: No nic, tak já už teda pomalu vyrazím,“ přiznal Pešout.

Jenže už za chvíli se kouč nestačili divit, jaká proměna se s jeho mančaftem udála. „Odpor soupeře jsme de facto zlomili až 20 vteřin před koncem, kdy jsme šli poprvé do vedení. Předvedli jsme heroický výkon,“ radoval se kouč.

A těžce vydřené vedení už potom jihlavští basketbalisté uhájili. Vyhráli 76:72 a jejich záchranářská mise dostala znovu jasnější barvy.

„Jsem moc pyšný na to, jak kluci dokázali v poslední čtvrtině zahrát, že soupeři dovolili pouze dva koše. Tohle vítězství má pro nás ohromnou cenu,“ pochvaloval si Pešout.

A tak zatímco před zápasem byla znát na jeho svěřencích především nervozita, po souboji měli hráči důvod k úsměvu. „Kluci najednou zase začali vtipkovat,“ usmíval se spokojený trenér. „Byla to pro nás všechny odměna za tu kupu nepříznivých zpráv, které jsme řešili před utkáním.“

Dáňa zůstává mimo hru

Konkrétně se jednalo například o zranění brněnské posily Matěje Dáni. „Věřili jsme, že by se mohl dát do pořádku a pomoct nám, jenže bohužel jeho návrat na palubovku se zase o čtrnáct dnů posunul,“ zmínil absenci jednoho z pomocníků.

Problémy navíc hlásili i další hráči a Jan Sedmík společně s Jaroslavem Kubínem navíc dorazili na zápas doslova na poslední chvíli. „Honza na Jardu čekal v Brně a teprve potom vyrazili za námi,“ prozradil kouč.

Po vítězném obratu je aktuálně BC Vysočina v tabulce skupiny o udržení na šestém místě. „Pokud všechno půjde podle matematických předpokladů, měla by nám stačit už jenom jedna výhra v domácím prostředí s Vyšehradem. Ale na to nechceme spoléhat, takže bychom o naší záchraně chtěli rozhodnout co nejdřív. Nejlépe už v souboji s Plzní,“ zmínil Pešout jméno nejbližšího soupeře, kterého doma se svým týmem přivítá v neděli od 15.30.

Pelhřimov je na tom oproti Jihlavě mnohem lépe, v tabulce mu zatím patří klidná čtvrtá příčka a navíc má zápas k dobru.

Naštěstí nás nezklamala D1, těšilo Sedmíka

Má za sebou nejen velmi povedené utkání, ale také pořádně dramatický dojezd k němu. Jihlavský basketbalista Jan Sedmík totiž v zatím posledním kole prvoligového play out musel nejprve v Brně nabrat do auta svého spoluhráče, aby pak společně mohli vyrazit za zbytkem týmu na palubovku Vyšehradu.

„Jarda Kubín dělal velmi těžkou zkoušku, kterou nemohl odložit, takže jsem na něj čekal před vysokou školou a hned potom jsme vyrazili,“ prozradil Sedmík, který sám končí studium na právnické fakultě a v Brně už teď pracuje v jedné advokátní kanceláři.

Dovézt sebe i kolegu k zápasu včas se mu nakonec povedlo. „Naštěstí nás pro jednou D1 nezklamala, takže jsme přijeli zhruba půl hodiny před utkáním,“ hlásil s úlevou pětadvacetiletý basketbalista.

A šťastný konec prožíval posléze i v samotném souboji. Jeho tým totiž dokázal otočit nepříznivý vývoj zápasu s Vyšehradem ve svůj prospěch. On sám přitom přispěl k výhře 76:72 celkem 19 body.

„Jsem za to moc rád, protože letos zrovna neprožívám nejlepší sezonu. Začátek byl dobrý, jenže potom přišla drobná zranění a můj výkon šel dolů. Proto doufám, že teď už to zase bude v pohodě,“ přidal přání Sedmík.

A v čem viděl zásadní zlom v už zmiňovaném utkání s Vyšehradem? „Změnili jsme taktické pokyny, které všichni začali dodržovat. Upřednostnili jsme tým před sebou samými.“ 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž