Jeff Capel Jr. na archivním snímku z roku 2009 coby trenérský asistent Charlotte Bobcats. | foto: AP

Zemřel zakladatel trenérské dynastie. Zákeřná ALS jeho motto popřela

  • 0
„Žádné výmluvy, všechno se dá zvládnout.“ To prý říkával Jeff Capel Jr. Své trenérské motto však nedodržel. Ani nemohl. Zakladatel jedné basketbalové dynastie v minulém týdnu podlehl zákeřné degenerativní nemoci jménem ALS. Bylo mu 64 let.

Uniká jí geniální fyzik Stephen Hawking. Doplatil na ni český expremiér Stanislav Gross. Američané na ni před pár lety vybrali 100 milionů dolarů v charitativní superakci Ice Bucket Challenge.

Jenže amyotrofická laterální skleróza, ALS, je stále ještě nemocí nevyléčitelnou. Připomnělo to úmrtí Jeffa Capela Jr.; ne hvězdy, ale velké osobnosti americké basketbalové scény.

Byl celoživotním sportovním nadšencem a chtěl se mu věnoval profesionálně. Přímá cesta k trenéřině se ho ale netýkala. V první polovině 70. let sloužil v armádě, pak se vrátil na Fayetteville State University, za kterou hrával basketbal, a vzdělání si doplnil magisterským titulem z pedagogiky.

Ale ani tehdy na něj nikdo nečekal. „Víte, jak to chodí. Někdo zná někoho, kdo hrál pod někým. Kariéry dělají konexe, ale táta nikoho neznal,“ vzpomínal Jeff Capel III., muž, který z otcových úspěchů naopak těží.

V Severní Karolíně, státu zaslíbenému basketbalu, se Capel zprvu dostal pouze k neplacené pozici trenéra středoškolského týmu Pinecrest High School. Ale všiml si ho Bob Staak a když v polovině let 80. povýšil na post hlavního kouče Wake Forest University, vzal si ho k sobě jako asistenta.

Od roku 1989 začíná Capelova dráha hlavního kouče - Fayetteville State, pak North Carolina A&T, pak Old Dominion. V roce 2001 se posunul do tehdy čerstvě zrozené NBDL, farmářské ligy NBA, jež se dnes jmenuje G-League. Vedl v ní Fayetteville Patriots, a to až do finále 2003.

Severní Karolíně zůstal Capel věrný i při první štaci v NBA, když v letech 2004 až 2011 zastával pozici trenérského asistenta u Charlotte Hornets, tehdy ještě Bobcats. Krátce mu šéfoval Michael Jordan, který klub ze svého rodného státu před sedmi lety koupil. Až pak se Capel přesunul o kousek dál, mezi lety 2011 a 2013 asistoval u Philadelphia 76ers.

A to byl konec jeho trenérské kariéry.

Nyní Jeff Capel Jr. zemřel. Jeho odkaz přežije.

Starší syn Jeff Capel III. po úspěšné hráčské dráze na slavné univerzitě Duke vedl coby trenér Virginia Commonwealth University a University of Oklahoma (trénoval tu Blakea Griffina), aby se přesunul na prestižní pozici prvního asistenta Mika Krzyzewského.

A předpokládá se, že právě on, Jeff Capel III., se stane králem basketbalové říše jménem Duke - „Coache K“ na začátku roku zastupoval při jeho pooperační rekonvalescenci a ve světě NCAA si získal pověst muže schopného získat pro svou školu ty největší talenty. Přišli za ním Jahlil Okafor, Jabari Parker či Justise Winslow.

Mladší syn Jason Capel po štacích v Americe (tlačil se do kádru Charlotte), v Evropě (Avellino, CZ Bělehrad) i v Japonsku (Aisin Seahorses) a několika asistentských pozicích vedl basketbalisty Appalachian State Mountaineers a dnes asistuje Royi Williamsovi na University of North Carolina, u ústředních rivalů Duke a aktuálních šampionů NCAA.

Jeff Capel Jr. mezi svými syny, vlevo Jason Capel, vpravo Jeff Capel III.

Oba dědicové dnes patří nejen k americké basketbalová šlechtě, rodina pronikla i mezi společenskou smetánku v Severní Karolíně - Jeff III. je zetěm demokratického politika Daniela T. Bluea Jr.

„Někdy se cítím provinile, jak snadné jsem to měl já v porovnání s mým tátou. Dostal jsem šanci stát se součástí toho, co Coach K vybudoval v Duke. V sedmadvaceti jsem trénoval jako hlavní, od devětatřiceti jsem prvním asistentem v Duke... Táta to měl mnohem těžší. Začal v době, která černé trenéry nevítala zrovna s otevřenou náručí, začal bez jakýchkoli známostí. Nedostal prostor u žádného opravdu velkého školního tým... A já ho považuju za mnohem úspěšnějšího, než jsem kdy byl já,“ vyznal se Jeff Capel III.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž