Arthur Lee (15) z Nymburka se tlačí pod koš Gran Canarie. Brání ho Jim Moran a Marcus Norris

Arthur Lee (15) z Nymburka se tlačí pod koš Gran Canarie. Brání ho Jim Moran a Marcus Norris | foto: Michal Klíma, MAFRA

Jedna výhra a píší dějiny. Basketbalisté Nymburka míří do čtvrtfinále Eurocupu

  • 8
Naději chtějí basketbalisté Nymburka proměnit v postup. Čtvrtfinále Eurocupu, druhého nejvýznamnějšího z evropských pohárů, jim zajistí úterní výhra nad Türk Telekom Ankara. A za určitých okolností v Pardubicích ani zvítězit nemusejí...

"Máme skvělou příležitost a věřím, že to zvládneme, i když to nebude nic jednoduchého. My musíme vyhrát, zatímco Türk Telekom už může hrát v absolutním klidu, protože postoupit nemůže," připomněl nymburský trenér Muli Katzurin situaci ve skupině, kde jsou ve hře o čtvrtfinále už jen Nymburk, španělská Gran Canaria a Crvena zvezda Bělehrad.

Nymburk projde do čtvrtfinálového play-off, pokud zvítězí. Dovolit si může i prohru, pokud v druhém souběžně hraném utkání skupiny vedoucí Gran Canaria porazí Bělehrad, s nímž mají čeští šampioni lepší vzájemné zápasy.

V případě nymburské porážky a výhry Bělehradu by Středočeši klesli na nepostupové třetí místo, naopak když zvítězí a Gran Canaria podlehne, skupinu vyhrají.

Pavel Slezák (16) z Nymburka brání Tomáse Bellase z Gran Canarie

Pavel Slezák (16) z Nymburka brání Tomáse Bellase z Gran Canarie

Ron Lewis z Nymburka střílí na koš Gran Canarie

Ron Lewis z Nymburka střílí na koš Gran Canarie

A když zvítězí Nymburk i španělský celek? Potom český celek postoupí z druhého místa. Vyřazena bude Crvena zvezda. Ta sice v prvních třech kolech osmifinálové skupiny ani jednou nezaváhala, následné nezdary s Ankarou a naposledy i s Nymburkem, který minulé úterý v Bělehradu zvítězil vysoko 73:55, jí ale značně zkomplikovaly situaci. Na hráče srbského celku v posledních týdnech zřejmě dolehly značné ekonomické potíže klubu.

Nymburští věří, že velkou možnost v souboji s pátým týmem turecké ligy nepromarní. "Musíme do zápasu dobře nastoupit a zopakovat výkon, který jsme předvedli na jejich palubovce," přál si pivot Phil Ricci.

Ten v prvním vzájemném utkání v turecké metropoli zazářil při nymburské výhře 97:92 v prodloužení 24 vstřelenými body a osmi doskoky. Za to si vysloužil ocenění nejužitečnějšího hráče druhého osmifinálového kola.

Georgios Tsiaras z Nymburka zakončuje přes Willa McDonalda z Gran Canarie

Georgios Tsiaras z Nymburka zakončuje přes Willa McDonalda z Gran Canarie

"Pokud k výhře pomůžu stejným výkonem jako tenkrát, budu rád. Ale nemusím zopakovat ocenění, stačí mi zopakovat výkon," prohlásil Ricci.

Úterní zápas začne později než obvykle, neboť vedení soutěže nařídilo, že poslední duely osmifinále odstartují souběžně ve 20:00. Zápas Nymburka s Türkem Telekom Ankara bude přenášet živě kanál ČT4. Přenos začíná po skončení duelu hokejového play-off.

Český klub předá před začátkem utkání symbolické šeky na 15 000 korun zástupcům dětských oddělení pardubické a nymburské nemocnice.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž