Jan Zídek coby posila Pepperdine University

Jan Zídek coby posila Pepperdine University | foto: Pepperdine University

V otcových stopách. Jan Zídek bude hrát basketbal v Los Angeles

  • 3
Stejně jako jeho otec před lety. Jan Zídek odchází z Česka do Los Angeles, svou basketbalovou kariéru bude rozvíjet v americké vysokoškolské soutěži NCAA. Devatenáctiletý odchovanec USK Praha nově působí na univerzitě Pepperdine.

„Honza poprvé oblékl dres USK, když mu bylo deset let. Vždy byl hráčem, který dělal věci s velkým zápalem a na maximum. Je dobrým příkladem toho, že se lze soustředit na školu i na vrcholový sport,“ říká k Zídkově odchodu manažer celku z Folimanky a jeho bývalý trenér Petr Jachan.

Syn basketbalového světoběžníka Jiřího Zídka nakoukl už v sedmnácti letech do české nejvyšší soutěže. Naposledy hostoval z USK do druholigového týmu Wolves Radotín a stal se jeho nejlepším střelcem s 21,6 body na zápas.

V příštích týdnech by měl 205 centimetrů vysoký hráč patřit k tahounům české juniorské reprezentace.

A pak už Amerika.

„Honzu jsme nejprve pozvali na návštěvu, abychom si ho mohli prohlédnout zblízka, a byli jsme ohromeni. Může střílet z delší vzdálenosti, navíc velmi dobře. Má dobrou komplexní průpravu. Není to jen střelec z perimetru, ale může být i fyzickým hráčem pod košem a hrát zády ke koši. Má skvělou povahu a skvělou pracovní morálku,“ nešetří chválou Lorenzo Romar, hlavní trenér Pepperdine.

Zkušený vysokoškolský kouč vyslal do NBA už 18 svých svěřenců. Zdaleka nejlepší časy zažil na University of Washington, kde vedl například Brandona Roye, Nata Robinsona, Isaiaha Thomase, Terrence Rosse anebo jedničku předloňského draftu Markelleho Fultze.

Jan Zídek (uprostřed) coby posila Pepperdine University. Vlevo jeho otec Jiří Zídek ml., vpravo zkušený trenér Lorenzo Romar.

Jan Zídek má v Kalifornii nač navazovat. Jeho otec působil na jiné losangelské škole UCLA, v roce 1995 s ní slavil triumf na turnaji NCAA a odrazil se ke kariéře prvního Čecha v NBA i euroligového vítěze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž