Jan Tomanec (vpravo) z Prostějova brání pardubického Kamila Švrdlíka.

Jan Tomanec (vpravo) z Prostějova brání pardubického Kamila Švrdlíka. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Prostějovští Orli oslabili. Pivot Tomanec zamířil do Brna

  • 4
Jan Tomanec odehrál poslední zápas v prostějovském dresu o víkendu proti Opavě. O dva dny později si český pivot v šatně vyklidil skříňku a uzavřel jednu ze svých basketbalových kapitol.

„Byla možnost podat výpověď, rozhodl jsem se jí využít,“ komentoval svůj konec na Hané druhý nejlepší střelec Orlů v právě probíhající sezoně.

„Řada lidí mě od toho kroku zrazovala, mohlo to dopadnout tak, že z toho bude konec profesionální kariéry. Já jsem ovšem věřil, že se nějaká nabídka objeví,“ dodal.

Zkušený basketbalista na nové angažmá skoro nečekal. Nabídka přišla téměř okamžitě. O pivota, který si zahrál i ve Švédsku nebo v národním dresu na Evropských hrách v Baku v basketbale 3x3, projevilo zájem Brno a obě strany se rychle dohodly.

„Nabídka se mi líbí. Klub má ambici poskládat tým, který bude hrát v horních patrech ligové tabulky. Při stále větší vyrovnanosti soutěže to je reálné. Základní dohoda byla rychlá, pak už se ladily pouze detaily,“ řekl Tomanec.

Na prostějovské angažmá bude - i přes hodně rychlý konec - podkošový hráč z Jaroměře vzpomínat v dobrém. S týmem získal ligovou medaili i vítězství v domácí pohárové soutěži, což nejsou malé úspěchy.

„S klubem jsme se rozešli v pohodě. Vždy jsem jednal na rovinu, a to vedení akceptovalo. S kluky jsem se rozloučil. Sportovní kariéra i takové situace přináší. Nakonec ale zůstanou jen ty dobré vzpomínky,“ pousmál se obvykle dobře naložený hráč.

Po odchodu Tomance v Prostějově zůstali pivoti Marek Souček, Michal Norwa, Martin Novák a junior Viktor Vašát.

„Nahradit Honzu bude velmi těžké,“ uvědomuje si šéf klubu Ivan Pospíšil. „Cíl pro první část sezony zůstává stále stejný. Chceme udržet současnou pozici a vybojovat umístění do šestého místa po základní části.“

Tomanec, kterého spoluhráči i fanoušci oslovovali přezdívkou Čenda, patřil do základní rotace ligového týmu. „Za předvedené výkony mu patří mimořádné poděkování. Myslím, že řadě prostějovských příznivců bude Čenda hodně chybět,“ řekl na adresu již bývalého hráče Prostějova Pospíšil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž