Pardubický celek do 17 let, základ sestavy pardubického Sportovního gymnázia. Vlevo trenér Jan Procházka.

Pardubický celek do 17 let, základ sestavy pardubického Sportovního gymnázia. Vlevo trenér Jan Procházka. | foto: Barbora Tuzarová / basketpce.cz

Dvě minuty všechno zdevastovaly, mrzelo trenéra pardubických mladíků

  • 0
Do zápasu vstupovali s tím, že jen stoprocentní výkon a koncentrace mohou přinést úspěch. Jenže basketbalisté ze Sportovního gymnázia Pardubice zvládli první finále Poháru ministra školství proti pražskému Gymnáziu Přípotoční na 90 procent. Šestatřicet minut solidních, čtyři mizerné. A výsledek? Prohra s Pražany 68:96.

Zkušený kouč východočeského celku Jan Procházka měl proto důvod, aby po zápase vedl ke svým mladíkům krátkou řeč. Co bylo jejím obsahem? Rozdělil v ní zápas do tří částí.

"První dvě minuty jsme nezvládli," shrnul vstup Pardubických proti mladým hvězdičkám Michalu Šotnarovi, Martinku Křížovi, Tomáši Kyzlinkovi a spol. Jeho tým v tu chvíli prohrával 0:11.

Chvíli nato přišel budíček, snížení a dlouhé minuty, kdy hosté stále mohli věřit, že si z haly na Folimance odvezou výhru, anebo aspoň nadějný výsledek do odvety, která je na programu ve čtvrtek od 12:00.

"Pak to bylo 36 minut vyrovnané utkání, prakticky bod za bod. Chvíli táhl soupeř, chvíli jsme hráli slušněji my. Myslím si, že jsme přispěli k vysoké úrovni zápasu," mohl Procházka ocenit. S blížícím se finišem totiž jeho tým snížil dokonce na 14 bodů.

Jenže... V posledních dvou minutách se na Pardubáky navalila deka. Jako by za polovinou stála zeď, která je nutila ke ztrátám. A Pražané, rekrutující se především z hráčů USK Praha, to potrestali 14 body v řadě.

"Ty dvě minuty všechno naprosto zdevastovaly a znehodnotily," štvalo Procházku. "Myslím si, že je to ohromná škoda. Někteří hráči absolutně rezignovali, přestali se soustředit na hlavní úkoly a cíle a přestali plnit to, co měli."

A tak je v poločase o prvním držiteli Putovního poháru prakticky rozhodnuto.

Pražané se ve finále vytáhli nejen na hřišti, ale i v hledišti. Snad poprvé za dlouhé roky se tu na basketbalu nahlas a nadšeně fandilo od úvodního rozskoku. Akcí žila velká část pražského sportovního gymnázia.

Jak tomu bude v Pardubicích? "Nevím, kolik lidí z naší školy přijde. Přece jen je to dál od haly, prakticky přes celé město. Ale doufám, že té šance využijí a budou se snažit podívat. Pozvali jsme i hráče ze základních škol, nad kterými máme basketbalový patronát. Myslím si tedy, že by tam atmosféra měla být," popisuje Procházka přípravy Pardubických.

Ale je si vědom, že vysoká prohra s plány zamává. "Je samozřejmě otázka, nakolik to bude ovlivněné tou osmadvacetibodovou porážkou. Ta nám nedává šanci na vítězství," uvědomuje si. Cílem tedy bude aspoň dílčí výhra. "Máme šanci, abychom soupeře potrápili," přeje si Jan Procházka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž