Tereza Pecková (číslo 11) se snaží zabráínit v zakončení Kataríně Hrickové.

Tereza Pecková (číslo 11) se snaží zabráínit v zakončení Kataríně Hrickové. | foto: TASR, Technet.cz

Hrát na čtyřce jsem zvyklá z dorostenek, říká Pecková, český podkošový objev

  • 1
Trenér českých basketbalistek Milan Veverka před mistrovstvím Evropy vyhlásil, že jeho svěřenkyně budou jako aprílové počasí. Že vystřídají skvělé momenty i hloupá zaváhání. Jako by tím předpověděl výkony Terezy Peckové. I přesto platí: křídelnice z USK je nejpříjemnějším překvapením mezi nováčky.

Pecková vstoupila do mistrovství v první čtvrtině proti Španělsku. Uvedla se úspěšným trojkovým pokusem, za pár okamžiků už blokovala v obraně a v útoku nabíjela ostrými na trojku Kateřině Zohnové. To vše stihla za 26 vteřin. Češky vedly 23:14 a Pecková byla za hvězdu.

 Od té chvíle střídá dobré chvíle se zbytečnými chybami, těch prvních je ale přece jen víc. "Mě Tereza nepřekvapila. Ona dovede zahrát skvěle, pak ale předvede něco neuvěřitelného. Proti Španělkám se ukázala v dobrém světe, proto taky zůstala na hřišti do závěru," říká Lubor Blažek, trenér Peckové v USK Praha.

 Češkám nakonec nescházelo mnoho, aby proti medailovým kandidátkám ze Španělska šokovaly basketbalovou Evropu. Byla z toho nakonec prohra 59:66, sama Pecková se blýskla devíti body a dvěma bloky. "V tomhle zápase jsme mohly jen uspět, Nebyly to vůbec žádné nervy. Snad proto nám takhle dobře vyšel," hodnotí Pecková skromně.

To druhá prohra českého týmu už patřila mezi nepříjemná překvapení. "Se Slovenkami jsme chtěly vyhrát, takže nás to svazovalo. I ode mě tam byly dvě úplně zbytečné ztráty," glosuje rodačka z Ústí nad Labem pondělní představení české reprezentace.

Proti Slovenkám si Pecková připsala "pouze" šest bodů, uspěla ale na doskoku, když si připsala čtyři úspěchy. Jak se na podkošovou hráčku sluší.

Poznámka, že Tereza Pecková není žádná pivotka, by byla určitě na místě. V USK je jejím obvyklým postem trojka čili menší křídlo. Trenér Veverka však Peckové objevil talentovanou čtyřku. Nebo spíš znovuobjevil.

"Taky jsem byla překvapená, že mám hrát spíš od košem. Ale tuhle úlohu jsem měla už jako dorostenka, takže jsem na tenhle post zvyklá," říká 187centimetrová hráčka.

Solidní výkony Terezy Peckové jsou o to nečekanější, že se ještě v průběhu přípravy potýkala se zdravotními problémy. "Trápil mě zánět achillovky. Bolet to začalo v první přípravě s Maďarskem. Zatímco byly holky v Turecku, noha si odpočala a teď už jsem úplně v pořádku."

Pecková prošla všemi mládežnickými reprezentacemi, naposledy byla před dvěma roky s "dvacítkou" na kontinentálním mistrovství v Sofii. Na turnaji dospělých je ale vůbec poprvé.

"Mě to tady přijde stejné jako na juniorských šampionátech. Rozcvičení, zázemí, regenerace. Já v tom rozdíl nevidím," potvrzuje pověst hráčky, která si s ničím neláme hlavu. Snad jí tahle vlastnost pomůže v úterý proti Ukrajinkám.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž