Katarína Hrabáková (v tmavém) ze Slovanky se probíhí pod hradecký koš.

Katarína Hrabáková (v tmavém) ze Slovanky se probíhí pod hradecký koš. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Hradecké basketbalistky stoupají, nejlepší šestka je teď jejich cíl

  • 2
Trutnovská Kara a hned po jejím boku sokyně ze Sokola Hradce Králové. Ten pohled do nadstavbové skupiny A1 si už dlouhých pět let fanoušek východočeského basketbalu nevychutnal. K elitní skupině mají nakročeno oba kluby.

Jak se bojuje o nadstavbovou skupinu A1 ŽBL, o tom by mohly rivalky z Hradce Králové a Trutnova zasvěceně vyprávět. Po startu do druhé poloviny sezony se totiž oběma tento úspěch rýsuje a s ním by po několika letech mohla přijít i další peprná derby.

Sokyně se na startu druhé poloviny soutěže blýskly shodně poměrně jednoznačnými výhrami.

Trutnovská Kara přejela beznadějně poslední celek pražského Karlína 86:58, když v utkání neustále vedla a zvyšovala svůj vypracovaný náskok. Hradecký Sokol zase překvapivě snadno získal skalp mladoboleslavské Slovanky, jež poslední dvě sezony patří do užší špičky českého ženského basketbalu, a favoritky 66:42 porazil.

"Slovanka patří k velmi zkušeným týmům, právě z tohoto vítězství máme velkou radost. Nahrálo nám i to, že mladoboleslavská rozehrávačka Hanka Nesložilová, motor jejich týmu, nastoupila po dobrání antibiotik," netají trenérka Hradce Romana Ptáčková.

Třinácti doskoky k vítězství navíc pomohla Michala Hartigová, jež byla i nejlépe bodující hráčkou sokolek společně s Kateřinou Zavázalovou. "Měli jsme perfektní doskakování. To se proti Slovance nikdy nestávalo. Je to způsobené obětavostí hráček," všimla si Ptáčková.

Hradec se přibližuje pozicím, které by ho posunovaly do skupiny A1 a navíc přímo do play-off. "Jednoznačně je naší povinností pokusit se být mezi tou vyvolenou šestkou. Nic jiného nám ani nezbývá," dodala trenérka.

Sokolky mají nakročeno, aby se do nadstavby podívaly, po pěti sezonách. Především díky jejímu rozšíření ze čtyř týmů na šest.

To od třetí Kary, u níž jsou postupy do elitní skupiny standardem, se podobný počin očekává. Stejně jako vysoké vítězství proti Karlínu. Trutnovanky vyhrály všechny čtyři periody a ani na chvíli neumožnily ligovým otloukánkům návrat do utkání.

"Úvod jsme zvládli a pak jsme dali prostor všem hráčkám. V naší hře pak bylo víc nepřesností, soupeř trochu snížil, ale po rekordu jsme nešli," uvedl kouč Kary Martin Petrovický.

Potkají se tedy na jaře oba kluby ve skupině A1? Mají tam namířeno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž