Kevin Thomas (v bílém)

Kevin Thomas (v bílém) | foto: Martin Adamec, MF DNES

Hra o Thomase. Americký basketbalista prchl z prvoligového Ústí do Poděbrad

  • 1
Zprvu to vypadalo na basketbalovou krádež, teď se z ní stal útěk. Americký křídelník Kevin Thomas se mihl v prvoligovém Ústí, aby zakotvil v nejvyšší české soutěži. Do svého kádru ho zlákaly Poděbrady. K velké nelibosti Severočechů.

Svůj odchod oznámil Kevin Thomas Ústeckým v pondělí. Dva dny poté už za Poděbrady nastoupil proti Ostravě. "Oficiálně nás ale nikdo neoslovil, navíc nás ředitel NBL Zdeněk Ringsmuth ujistil, že není možno případný odchod takto realizovat," tvrdil v následném oficiálním prohlášení Tomáš Jelínek, šéf Ústí nad Labem.

 Miroslav Paskovský, manažer z Poděbrad, to ale vidí jinak: "Kevin Thomas nás kontaktoval v minulém týdnu s tím, že je volný hráč a že je na zkoušce v Ústí. To jsme ověřili kontaktem s týmem Ústí. On smlouvu neměl. Zcela v souladu s basketbalovými řády se přesunul do Poděbrad. To je celé."

A v Ústí mu už dnes více méně dávají zapravdu. Zdeněk Rytíř z prvoligového klubu upřesňuje: "Když Thomas odehrál zápas za Poděbrady, dál jsme probírali s federací, jak se přestup uskutečnil. Zjistili jsme, že ze strany Poděbrad k pochybení nedošlo. Jejich jednání nám ale přišlo jako neprofesionální a neetické."

Jen v jednom bodě Severočeši generálnímu manažerovi Poděbrad oponují: "Pan Paskovský s nikým ze statutárních zástupců Ústí nejednal," tvrdí Jelínek.

S tímto koncem tahanice o Thomase se Ústečtí smířit nechtějí. "Neprofesionální chování Kevina Thomase i poděbradského klubu nás velmi rozhořčilo a proto celou záležitost budeme konzultovat s právníky, jelikož tato situace vrhá na celý český basketbal špatné světlo," praví se dál v Jelínkově prohlášení ze čtvrtka 29. října.

"Předložíme dokumenty, které dokazují, že tu hráč nějaké závazky měl," tvrdí Rytíř. "Ale to je tak rychle vyřešené nebude," uvědomuje si.

S odchodem Kevina Thomase jsou tak v Ústí zdá se smířeni. "Už máme vyřešenu náhradu. Nechte se překvapit, o koho půjde. Ale určitě se to dozvíte brzy," slibuje Rytíř.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž