8. prosinec 2022: NBA vítá zpátky ve Spojených státech osvobozenou Brittney...

8. prosinec 2022: NBA vítá zpátky ve Spojených státech osvobozenou Brittney Grinerovou. | foto: AP

Grinerová si po návratu do USA z ruského vězení poprvé lehce zatrénovala

  • 6
Po návratu z ruského vězení do USA si basketbalová hvězda Brittney Grinerová poprvé lehce zatrénovala. Od čtvrteční výměny za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta pobývá na základně Fort Sam Houston v San Antoniu a v neděli poprvé po několika měsících podle ESPN vzala do ruky míč. Zda dvojnásobná olympijská vítězka naváže na dřívější úspěšnou kariéru v týmu Phohenix Mercury ve WNBA, to není zatím jasné.

„Daří se jí dobře. Zdá se, že to zvládla až neuvěřitelně,“ řekla její agentka Lindsay Kogawaová Colasová. Dvaatřicetiletou basketbalistku v únoru na moskevském letišti zatkla policie, protože měla v zavazadlech náplně do elektronické cigarety obsahující konopný olej. V srpnu ji soud za pašování drog poslal na devět let do vězení. Do minulého týdne pobývala v trestanecké kolonii v Mordvinsku zhruba 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy.

Basketbalistka za obchodníka se zbraněmi. USA a Rusko si vyměnily vězně

Po výměně s Butem po několika měsících vyjednávání mezi Spojenými státy a Ruskem je Grinerová nyní na základně v San Antoniu, kde v tamní vojenské nemocnici prošla zdravotní prohlídkou. Ubytovaná je v hotelu s manželkou Cherelle, setkává se s rodinou. Její basketbalová budoucnost je otevřená.

„Odpočívá a není pod žádným tlakem, aby se rozhodla, co bude dál,“ uvedla Colasová. „Snaží se vrátit do světa, který se pro ni změnil,“ dodala. Podle ESPN když byla Grinerová v moskevském vězení, nabídky svých právníků, že jí přinesou míč, odmítala. Neměla na basketbal vůbec pomyšlení.

Grinerová je šampionkou zámořské ligy WNBA z roku 2014. S americkou reprezentací vyhrála olympijské turnaje v Riu de Janeiro i Tokiu, je také mistryní světa a čtyřnásobnou vítězkou Evropské ligy s Jekatěrinburgem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž