Michala Hartigová z Hradce Králové atakuje koš VŠ Praha. Vpravo Viktoria

Michala Hartigová z Hradce Králové atakuje koš VŠ Praha. Vpravo Viktoria Mirčevová, vlevo Kateřina Bartoňová. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Frisco nás alespoň probere do reality, tuší hradecká Hartigová

  • 0
Chceme být lepší než vloni. Takový cíl si podle všeho daly basketbalistky Sokola Hradec Králové do druhé poloviny sezony, kterou výborně rozjely a brzy mohou slavit i postup do skupiny A1. Sled posledních čtyř zápasů začne tým stavěný okolo Michaly Hartigové už ve středu doma proti Friscu Brno.

Letos jste měli poměrně dlouhé volno. Prospěje to výkonům, které byly ještě před Vánoci dobré?
Nevím, jestli nám prospělo, ale z hlediska psychické pohody bylo užitečné, protože jsme si od basketbalu alespoň chvíli odpočaly. Čtyři dny už trénujeme, tudíž zase tak dlouhou pauzu jsme neměly, takže z tempa jsme tolik nevypadly.

Ještě před Vánoci jste si navíc slibovaly, že dvoutýdenní volno pomůže k zahojení různých šrámů.
To rozhodně taky. Holky, které ještě potřebovaly doléčit zranění, se s týmem zapojily do tréninku. Vypadá to, že i ony už se do toho pomalu zase dostávají. Ale uvidíme, jestli stihnou nastoupit už do ligy. To je otázka na někoho jiného.

Vám osobně vadí tyhle pauzy?
Od 27. prosince do třicátého jsme natrénovaly, pak měly dva dny volno. Podle mě není ani čas ze zatížení vypadnout.

Vaše spoluhráčky si po posledním zápase stěžovaly na velkou únavu, která se nakupila během podzimu a v derby s Pardubicemi se měla projevit.
Všechno se nám to sečetlo, ale náš výkon v Pardubicích nebyl jen o tom, že jsme byly unavené.

Do nového roku jste si navíc jako tým přály udržet formu z podzimní části. Teď se před vámi rýsuje možnost zahrát si po třech letech nadstavbovou skupinu A1. Zvládnete to?
Myslím, že těmi solidně odehranými zápasy ještě před svátky jsme ukázaly, že máme na to být v téhle společnosti. Za sebe mám jedno přání, abychom naší herní pohodu udržely, ale nejen to. Doufám, že ji budeme ještě zlepšovat.

Rok 2012 začínáte na domácí palubovce proti Friscu Brno. Docela svižný rozjezd.
Jeden z nejlepších soupeřů u nás vůbec. Ale pořád je lepší nastoupit zostra, než hrát s některým ze slabších týmů, kde víme, že musíme zákonitě vyhrát. Na rozjezd tedy skutečně ideální.

Berete první tak ostrý zápas jako záruku, že se váš mladý tým hned po pauze nastartuje?
Dá se to říct tak, že se probereme do basketbalové reality. Půjde o první zápas po delší době. Proti "Žabinám" navíc jen můžeme.

Vzhledem k letošní formě Frisca si věříte i na to, že byste jeho hráčky mohly potrápit podobně jako nedávno váš rival z Trutnova?
Nevím, jestli Karu můžeme napodobit, ale spíš opravdu jen překvapit, a pokud to jen trochu půjde, tak nějakým způsobem potrápit favorita.

Do konce základní části zbývá šest kol. Jak se vám vlastně zamlouvá los, ve kterém se střídají týmy ze středu pořadí s těmi nejslabšími?
Našlápnuto máme skutečně dobře, abysme si zajistily místo v play-off přímo, ale jediné úskalí může být fakt, že většinu ze zbývajících zápasů hrajeme venku. Nebude to žádná domácí pohoda. Zkrátka jen musíme věřit, že se odpíchneme od dosavadních výsledků.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž