Finále zůstává cílem Nymburka

Nymburk - Jako blesk z čistého nebe se zdálo být nedávné odvolání Predraga Benáčka od týmu nymburských basketbalistů bezprostředně po výbuchu na pražském USK. Z posledního vyjádření ředitele klubu Rudolfa Šimečka však vyplývá, že šlo spíš o vyústění dlouhodobějšího procesu. "O tom, že zejména herní projev týmu neodpovídá vytvořeným podmínkám a kvalitě hráčského kádru, jsme s koučem otevřeně mluvili už šest týdnů před utkáním s USK. Některé porážky v tom sice také hrály roli, ale ty víc vadily sponzorům, jejichž tlak byl rovněž znát," vrací se zpět Šimeček.

Podle něho byl  za ostudný výkon v Praze potrestán vedle mužstva i celý realizační tým pokutou, která nutí k zamyšlení.  Z hráčů podle ředitele obrovské selhání nedokázal vysvětlit nikdo. Vedení klubu ve složení prezident Jansta, vedoucí týmu Šístek a ředitel Šimeček, které o odvolání kouče  rozhodlo, podle posledně jmenovaného koučink a přípravu týmu plně ponechávalo v kompetenci  Benáčka, nicméně své poznatky a náměty mu sdělovalo.

Přesto, že čechosrbský trenér dosáhl s týmem maxima v první (10. místo) i druhé (bronz) nymburské sezoně v NBL, třetí šanci ukončit sezonu nedostal. Jak přiznává ředitel klubu, panovala obava, že stanoveného cíle - finále by se nemuselo dosáhnout.

„Od začátku sezony máme obranu podstatně slabší  útoku, jenže venku se obranou vyhrává daleko víc než doma. A v tom byl problém.“ Ale co když finále  nevyjde ani s novým koučem Jiřím Růžičkou, který přišel od hradeckých žen bezprostředně před  nadstavbou?

„I s tímto rizikem jsme do toho šli a případná odpovědnost za neúspěch by padala také na  nás. Věříme ale, že to dopadne dobře,“ říká Šimeček, který přes určité pnutí mezi hráči a trenérem  vylučuje podíl hráčů na Benáčkově odvolání a změnách na trenérském postu.

Prezident Jansta nicméně na webových stránkách klubu prohlásil, že při výběru nového trenéra bude přemýšlet hlavně o tom, jak ho budou akceptovat hráči. Vedení všechny karty vsadilo na Růžičku, který má zkušenosti z lítých a vítězných bitev v playoff.

Nový  kouč převzal celek, který měl po základní části čtvrtý nejlepší útok (průměr 91,2) a pátou obranu (82,3)  při sedmi porážkách (z toho šest venku - Opava, BVV i Triga Brno, Sparta, Děčín, USK). Ve střelbě  byl tým šestý (47 procent), v šestkách sedmý (73), v doskocích třetí (32,6), ve ztrátách nejlepší (11,7)  a také devátý nejvíce faulující (22,7).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž