Mitchell Watt, Dominique Johnson, Michael Jenkins, Austin Daye a MarQuez Haynes...

Mitchell Watt, Dominique Johnson, Michael Jenkins, Austin Daye a MarQuez Haynes (zleva) z Benátek ochutnali zlato z FIBA Europe Cupu. | foto: FIBA

Jih proti severu: dvě hvězdy byly Avellinu málo, pohár dobyli Benátčané

  • 0
Loni byli čtvrtí v Lize mistrů, letos si basketbalisté Reyeru Benátky užili oslavy triumfu ve FIBA Europe Cupu. Po finálových vítězstvích nad jihoitalským Avellinem 77:69 a 81:79 si celek ze severu Apeninského poloostrova zapisuje svůj první mezinárodní triumf v třiadevadesátileté historii basketbalové sekce klubu.

Benátčané doma ovládli první půli 41:32 a vypadalo to na jejich snadnou práci, ale hosté z Avellina v odvetě zareagovali a především zásluhou výrazně lepšího doskoku ještě dokázali otočit. Koncovka však znovu patřila domácím, za výhrou svými trefami zaveleli Austin Daye a Bruno Cerella.

Výborný zápas má za sebou Hrvoje Perič, kterému stačilo 18 minut na 16 bodů. MarQuez Haynes rovněž zapsal 16 bodů, Daye stihl 15 bodů.

V dresu Avellina hráli skvěle Jason Rich (32 bodů) a Kyrylo Fesenko (21 bodů a 15 doskoků), oni sami však urvat výhru nedokázali.

Pouhé vítězství by navíc hostujícímu Sidigasu nestačilo, na své palubovce totiž před týdnem podlehl osmibodovým rozdílem. 

Už v prvním utkání zářili Fesenko (19 bodů) s Richem (16 bodů), tehdy je doplnil Dez Wells s 18 body. Nejlepším střelcem Benátek byl Daye s „pouhými“ 14 body, do střelecké tabulky se však tehdy zapsalo ještě deset jeho spoluhráčů.

Sestřih z odvety finále FIBA Europe Cupu:

Kromě mužů Reyeru se do evropského finále podívaly také ženy z benátského klubu, ty však na Galatasaray Istanbul ve dvojzápase o Eurocup nestačily. Teď mohou Benátky konečně spustit karneval. 

FIBA Europe Cup basketbalistů

Odvetný finálový zápas

Umana Reyer Benátky - Sidigas Avellino 81:79, první zápas 77:69, soutěž vyhrály Benátky. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž