Filipínští a australští basketbalisté se během vzájemného zápasu poprali.

Filipínští a australští basketbalisté se během vzájemného zápasu poprali. | foto: AP

Masová rvačka může stát Filipínce účast na MS, distanc i pro Australany

  • 6
Všech třináct basketbalistů vyloučených po hromadné rvačce v utkání asijské části kvalifikace o mistrovství světa mezi Filipínami a Austrálií bylo potrestáno zastavením činnosti. Nejdelší distanc dostal Filipínec Calvin Abueva, který nesmí hrát šest zápasů.

Zákazem startu byli potrestáni i další filipínští reprezentanti: Japeth Aguilar a Matthew Wright stojí jeden zápas, Terence Romeo, Jayson Castro William, Andray Blatche a Jeth Rosario tři zápasy a Roger Pogoy, Carl Cruz a Jio Jalalon pět zápasů.

Sankce pro desítku hráčů vážně ohrožuje účast Filipínců na MS 2019 v Číně. A to je pro zemi, která basketbal miluje a která bude hostit světový šampionát 2023, těžká rána.

Hlavní kouč filipínského týmu Vincent Chot Reyes dostal trest na jedno utkání a jeho asistent Joseph Uichico na tři duely. Mezinárodní federace FIBA tím alespoň částečně dala zapravdu australskému asistentu Lucu Longleymu, který filipínskou lavičku obvinil z podněcování konfliktu.

Z australských basketbalistů byli potrestáni pouze Chris Goulding (jeden zápas), Thon Maker (tři zápasy) a Daniel Kickert (pět zápasů). Při šíři kádru by však australské postupové naděje ohroženy být neměly. Maker navíc bude působit v Milwaukee.

FIBA potrestala i národní svazy. Filipínci dostali pokutu 250 000 švýcarských franků (5,5 milionu korun) a musejí odehrát příští zápas bez diváků. Australané zaplatí 100 000 švýcarských franků.

Zápas hraný 2. července v největší sportovní hale světa pro 55 tisíc diváků v Bocaue byl předčasně ukončen poté, co se ve třetí čtvrtině strhla surová bitka mezi hráči, do níž se zapojila i lavička Filipín a organizátoři. 

Vyloučeno bylo devět domácích basketbalistů a čtyři hosté. Filipínci sice hráli ve třech, dva z nich se ale vyfaulovali a zápas nemohl pokračovat.

Rvačka mezi basketbalisty Filipín a Austrálie:

Australané před zraky 22 tisíc diváků vyhráli 89:53 a zajistili si prvenství ve skupině i nejlepší výchozí pozici do další fáze.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž