Hráčky týmu IMOS Brno při time-outu.  Pokyny rozdává trenér Jan Bobrovský.

Hráčky týmu IMOS Brno při time-outu. Pokyny rozdává trenér Jan Bobrovský. | foto: Šálek Václav, ČTK

Basketbalistky IMOS Brno znají úkol pro Euroligu: postup ze skupiny

  • 0
Postup ze skupiny. Takový je cíl basketbalistek IMOS Brno v nového ročníku Euroligy. V úvodním utkání, které hodně napoví o reálné síle týmu, nastoupí české vicemistryně ve středu v maďarské Šoproni.

V prestižní klubové soutěži působí svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského nepřetržitě už osmnáctou sezonu. V roce 2006 Euroligu vyhrály a do finále se probojovaly ještě dvakrát.

Brněnské úspěchy v Eurolize jsou však minulosti, v play-off chyběl klub už třikrát za sebou. Předloni vyhrál IMOS pouze jedno utkání ve skupině a v minulé sezoně se radoval z vítězství dvakrát. "Věřím, že letos svoji bilanci vylepšíme. Naším cílem je hrát o postup," řekl prezident klubu Michal Chládek na tiskové konferenci.

Oproti minulé sezoně doznal kádr výrazných změn. Kariéru ukončila hlavní hvězda Hana Horáková, odešla i střelecká opora Farhiya Abdiová a do francouzské ligy zamířila reprezentantka Romana Hejdová. Zůstalo pouze pět hráček a kádr doplnily dvě basketbalistky se švédským občanstvím Ashley Keyová a Danielle Hamiltonová-Carterová se Slovenkou Ivanou Jalčovou.

Pozměněný tým se zatím hledá a tomu odpovídají výsledky v domácí lize, kde si Brňanky připsaly už tři prohry. Posledních sedm zápasů však vyhrály.

"Pomalu se už dostáváme do rytmu. Ale poslední utkání s DSK Basketball mě navzdory našemu vítězství opět posadilo na zem. Vydržíme hrát dobře jen poločas, potom opadne koncentrace a trápíme se," uvedl kouč Bobrovský.

Posteskl si, že má k dispozici pouze pět až šest kvalitních hráček. "O případném posílení ale zatím neuvažujeme. Budeme hrát se současným kádrem. Zatím není ekonomická situace příliš příznivá," dodal.

Po utkání v Šoproni čekají na Brňanky hned tři zápasy po sobě v domácím prostředí. Start v Eurolize přijde klub zhruba na 2,5 až tři miliony korun.

"V žádném případě jsme neuvažovali, že bychom tuto soutěž nehráli. Také kvůli českému basketbalu, kde pomalu vyklízíme pozice a kluby odmítají možnost hrát evropské poháry. Tím mladé hráčky ztrácejí motivaci a úroveň klesá," řekl Bobrovský.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž