Valériane Vukosavljevičová (ve žlutém) z USK Praha útočí v zápase s TTT Riga...

Valériane Vukosavljevičová (ve žlutém) z USK Praha útočí v zápase s TTT Riga kolem Pauly Strautmanéové. | foto: FIBA / ZVVZ USK Praha / Luděk Šipla

Euroligová šance pro USK. Finále na podzim? To není správné, zní z Prahy

  • 3
Přerušená sezona Euroliga basketbalistek, ve které český šampion USK Praha obhajuje třetí místo, by se mohla na podzim dohrát turnajem pro osm čtvrtfinalistů.

O možném pokračování soutěže na svém webu informovala Mezinárodní basketbalová federace (FIBA).

Euroliga byla kvůli pandemii koronaviru do odvolání přerušena v polovině března v průběhu čtvrtfinále, v němž hráčky USK měly nastoupit proti Schiu. Vedení FIBA nyní přišlo s návrhem soutěž dohrát na přelomu září a října turnajem na pro osmičku čtvrtfinalistů.

FIBA o tom nyní bude jednat se zástupci klubů a národních soutěží. Rozhodnutí, jestli se dohraje nejen Euroliga, ale i mužský FIBA Europe Cup a ženský Eurocup, by mělo padnout na konci května. 

„Shodli jsme se na tom, že nejlepší možností, jak uzavřít sezonu těchto tří soutěží, budou závěrečné turnaje na jednom místě,“ uvedla FIBA v prohlášení.

Vedení USK se zatím postojem k dokončení Euroligy nezabývalo, protože informaci dostalo teprve nyní. 

„Je to čerstvá záležitost. Připravují dotazník, kde se nás budou ptát, co bychom chtěli a co bychom nechtěli. Z toho pak udělají nějaký závěr, který předloží vedení FIBA a to rozhodne,“ řekl generální manažer klubu Marek Kučera.

„Za sebe si dokážu představit, že budeme rádi, když se udělá nějaký turnaj a bude to třeba příprava na novou sezonu, ale nemyslím si, že by to mělo být nazvané jako dohrávka sezony 2019/20. To prostě tak není,“ připomněl Kučera, že většina klubů by na dodatečný závěrečný turnaj přijela se zcela jinými týmy, než se kterými se představila v základní části.

Hráčské smlouvy jsou totiž většinou platné jen do léta a poté se kádry obměňují. „Nedokážu si představit, že by se nějaká liga dohrávala s jinými hráčkami, než se kterými se hrálo původně. To mi z filozofického hlediska nepřijde správné,“ prohlásil Kučera.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž