Fanoušci Jekatěrinburgu na euroligovém Final Four v Śoproni

Fanoušci Jekatěrinburgu na euroligovém Final Four v Śoproni | foto: FIBA

Střet nejbohatších klubů přinesl konec dvouleté série a změnu na trůnu

  • 1
Královny padly, ať žijí královny! Dynamo Kursk neobhájí titul v Eurolize basketbalistek, v semifinále podlehl dalšímu ruskému gigantu UMMC Jekatěrinburg 77:84. Finálovým soupeřem nejbohatšího klubu světa bude pořadatel závěrečného a hlavní překvapení sezony maďarská Šoproň, s tureckým nováčkem Yakin Dogu si poradila 68:65.

Pro Kursk právě skončila unikátní vítězná série. Trvala 34 euroligových zápasů a dva kalendářní roky. 

Rozhodlo se o tom ve druhém půli - či ještě přesněji ve třetí čtvrtině, kterou Jekatěrinburg získal 27:16. Novému rivalovi tím odskočil až na třináctibodový odstup. Kursk ještě dokázal v závěru snížit, avšak sedm bodů rozdílu mezi oběma celky zůstalo.

Přehled nejlepších individuálních výkonů připomíná zprávu z Utkání hvězd WNBA. 

Jekatěrinburg vedla Maya Mooreová s 28 body, šesti doskoky a pěti asistencemi, Emma Meessemanová přidala 19 bodů a osm doskoků a Brittney Grinerová.19 bodů a sedm doskoků. Rozehrávačka se slovenským občanstvím Kristi Toliverová se postarala o 15 bodů.

Kursk se spolehl na Angel McCoughtryovou, autorku 26 bodů, šesti doskoků a čtyř asistencí. Srbská reprezentantka Sonja Petrovičová obstarala 18 bodů a Nneka Ogwumikeová zařídila 13 bodů a šest doskoků.

Maya Mooreová řádí v semifinále Jekatěrinburg - Kursk:

Favoritem druhého semifinále byl semifinále byl Yakin Dogu, vítěz loňského Eurocupu i tureckého šampionátu. Ovšem zápas vyšel lépe Šoproni, takřka po celý průběh vedla. Čtrnáct minut do konce měla dokonce náskok 19 bodů.

Rozhodla poslední střela

Turecký celek se ale nevzdal a v poslední minutě rozdíl definitivně smazal. A Kayla McBrideová měla následně na ruce střelu, která mohla skóre otočit. Nestalo se - a na opačné polovině udeřila 1,2 sekundy před koncem Jelena Milovanovičová trojkou na 68:65. 

Poslední střela rozhodla o výhře Šoproně nad Yakin Dogu:

Šoproň vedly Yvonne Turnerová s 19 body a Angela Salvadoresová s 16 body. Aleksandra Crvendakičová zapsala 10 bodů a 11 doskoků, hrdinka poslední minuty Milovanovičová stihla devět bodů a šest doskoků.

Nejlepší hráčkou tureckého celku byla maďarská reprezentantka Courtney Vanderslootová s 15 body, sedmi doskoky a pěti asistencemi. Kayla McBrideová zvládla 12 bodů, Quanitra Hollingswortová 11 bodů a Jantel Lavenderová 10 bodů a 10 doskoků.

Euroliga basketbalistek

Finálový turnaj v Šoproni (Maďarsko) - semifinále

Jekatěrinburg - Dynamo Kursk 84:77 (23:21, 42:43, 69:59)
Šoproň - Yakin Dogu 68:65 (19:12, 40:30, 56:46)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž