Fanoušci Baskonie naznačují Fenerbahce, že jejich hala je nedobytná.

Fanoušci Baskonie naznačují Fenerbahce, že jejich hala je nedobytná. | foto: Euroleague.net

Veselý kraloval nad i pod koši, ale postup Fenerbahce se odkládá

  • 1
Oba finalisté loňského ročníku basketbalové Euroligy zažili černé úterý. Obhájci z Fenerbahce Istanbul „jen“ umožnili Baskonii, aby na své palubovce čtvrtfinálovou sérii zdramatizovala snížením na 1:2. Ovšem Olympiakos Pireus vůbec nestačil v hale Žalgirisu Kaunas a je jeden neúspěch od vyřazení.

Fenerbahce padlo na palubovce Baskonie 83:88 a ukončilo svou sérii jedenácti vítězných čtvrtfinálových utkání v řadě za sebou. Doplatilo především na svou laxnost, protože domácí tým opakovaně dostalo do problémů, aby ho z kouta následně nechalo uniknout. Finální úder mu neuštědřilo.

Jan Veselý v poraženém celku zaznamenal 17 bodů a 10 doskoků (v obou kategoriích byl ve svém týmu nejlepší), zvládl i blok a zisk; předvedl několik famózních smečí, jenže minul pět z osmi trestných hodů. Český pivot, který o bod překonal svůj střelecký výkon z druhého čtvrtfinále, strávil na hřišti bezmála 31 minut a byl tím pádem nejvytíženějším hráčem zápasu.

Jan Veselý řádí proti Baskonii:

Své si odehráli i Kostas Slukas se 14 body a 11 asistencemi, Gigi Datome se 13 body a Marko Gududič s 12 body. Istanbulskému celku chyběly body dalšího obvyklého tahouna Brada Wanamakera, který proměnil jedinou střelu z pole a zaznamenal pět bodů.

Baskonia byla tím celkem, který si získal vedení a měl dlouhé minuty navrch, Fenerbahce se však vcelku snadno dotáhlo v závěru třetí čtvrtiny a po půlhodině hry ztrácelo jenom bod. Jenže pak soupeři dovolilo sérii 15:0. 

Ani za velkého rozdílu pět minut před koncem nebylo nutně rozhodnuto a Fenerbahce se ještě dostalo do zápasu, skutečně na dostřel však už nebylo. 

Nejlepším střelcem baskického celku se stal Rodrigue Beaubois s 21 body, navíc přidal pět asistencí. Vincent Poirier stihl 12 bodů a sedm doskoků, Johannes Voigtmann 12 bodů a Marcelinho Huertas 11 bodů a sedm asistencí. Tornike Šengelija má na kontě double double za 10 bodů a 10 doskoků, Matt Janning dodal rovněž 10 bodů.

Janis Timma stihl sice pouze osm bodů, ale všechny si schoval do klíčových momentů poslední části.

Rodrigue Beaubois táhle Baskonii proti Fenerbahce:

Letošnímu finálovému turnaji Euroligy v Bělehradě hrozí zelená lavina. Fanoušci litevského Žalgirisu Kaunas, kteří patří k nejlepším na kontinentu, by jistě vzali srbskou metropoli útokem. Po úterní jednoznačné výhře nad Olympiakosem 80:60 je k euforii blízko. Žalgiris vede v sérii 2:1 na utkání.

Tradiční pobaltský klub se přitom na Final Four naposledy představil v roce 1999 - a tehdy soutěž také vyhrál. 

Domácí od druhé čtvrtiny dominovali. Po úseku 18:2 odskočili do šestnáctibodového trháku a zvrat už nepřipustili.

Formu posledních týdnů potvrdil Brandon Davies 18 body. Paulius Jankunas zaznamenal 13 bodů a šest doskoků, devíti body se podílel na odražení posledního náporu Olympiakosu ve třetí části. Kevin Pangos obstaral 12 bodů, Axel Toupane 10 bodů a Vasilije Micič má na kontě osm bodů a šest asistencí.

Brandon Davies ve třetím zápase s Olympiakosem:

Řecký finalista posledního ročníku se spoléhal hlavně na svého kapitána Vassilise Spanulise. Ten sice byl se 14 body nejlepším střelcem týmu, avšak neproměnil žádnou z šesti tříbodových střel a zvládl pouze dvě asistence. Brian Roberts v dresu poražených zapsal 11 bodů.

Klíčoví členové podkošové sestavy řeckého celku Nikola Milutinov a Jorgos Printezis zařídili dohromady jen šest bodů, zejména proto, že oba hrají se zraněním.

Euroliga basketbalistů

Čtvrtfinále play off - 3. zápasy

Baskonia Vitoria - Fenerbahce Istanbul 88:83 (za hosty Veselý 17 bodů, 10 doskoků), stav série 1:2
Žalgiris Kaunas - Olympiakos Pireus 80:60, stav série 2:1. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž