Luka Dončič (vpravo) z Realu Madrid se snaží protlačit kolem Nicka Calathese z...

Luka Dončič (vpravo) z Realu Madrid se snaží protlačit kolem Nicka Calathese z Panathinaikosu. | foto: Euroleague.net

Nažhavený Panathinaikos trhal Real Madrid. CSKA ubojoval v derby výhru

  • 0
Střetnutím dvou celků z velké Moskvy odstartovalo čtvrtfinále basketbalové Euroligy. Vítěz základní části CSKA měl v prvním souboji s rivalskými Chimkami potíže, nakonec zvítězil 98:95. Panathinaikos Atény řádil v úvodním duelu s Realem Madrid, rozebral ho 95:67. Série se hrají na tři výhry.

CSKA prohrál doma s Chimkami úvodní čtvrtinu 25:34 a dost dlouho mu trvalo, než obranný kolaps nejlepší ofenziva v soutěži nahradila. Do vedení šel až třináct minut před koncem. Ale krátce poté si vybudoval osmibodový náskok.

Rozhodnuto však nebylo: hosté dotahovali, James Anderson je dostal trojkou na dostřel. Jenže posledním pokusem si prodloužení nevysloužili. Stefan Markovič svou tříbodovou střelu minul.

Vítěze vedl Sergio Rodriguez s 22 body a pěti asistencemi - zastoupil Nanda De Cola, který musel ve druhé čtvrtině odstoupit pro zranění (přesto stihl 10 bodů). 

Othello Hunter přispěl 18 body a osmi doskoky, Will Clyburn 14 body a devíti doskoky a Cory Higgins 10 body, šesti doskoky a čtyřmi asistencemi.

Celkem hráči CSKA proměnili 37 trestných hodů ze 43 pokusů, za rekordem play off, který je v držení Panathinaikosu, zaostali jen o čtyři úspěchy.

Othello Hunter proti Chimkám:

Nejlepším střelcem Chimek byl - jako už tradičně - Alexej Šved, autor 22 bodů. Přidal i šest asistencí a pět doskoků (a také pět ztrát). Jegor Vjalcev si výrazně vylepšil euroligové maximum, na 21 bodů (to předchozí - 13 bodů - pochází rovněž ze střetnutí s CSKA). Trefil pět trojek.

Anthony Gill zaznamenal 14 bodů, Justin Anderson 13 bodů a Thomas Robinson zvládl 12 bodů a šest doskoků.

Panathinaikos má hodně co dokazovat a podle toho to v prvním souboji s Realem Madrid také vypadalo. Řecký šampion zválcoval hosty 95.67. 

Aténský klub je ve sporu s vedením Euroligy a soutěž by mohl po této sezoně opustit. Ještě předtím však zabojuje „proti všem“ na hřišti. V zaplněné aréně OAKA nechyběl ani majitel klubu Dimitris Janakopulos, který tak znovu porušil zákaz vstupu na zápasy a čeká ho další pokuta.

Panathinaikos odehrál takřka dokonalý zápas. Začal ho bodovou sérií 20:0, během které přinutil Real k sedmi ztrátám. Náskok postupně narostl až na 33 bodů (77:44). 

Mike James se blýskl 24 body, když proměnil 10 ze 14 střel, navrch tenhle nevysoký rozehrávač doskočil osm míčů. 

Mike James proti Realu Madrid:

Nick Calathes obstaral 11 bodů, šest doskoků a především 16 asistencí - nové osobní maximum a zároveň nový rekord euroligového play off.

Velký prostor ale dostali i další členové kádru (Kenny Gabriel a Marcus Denmon zapsali po devíti bodech, Adreian Payne a James Gist po osmi bodech...).

Nick Calathes proti Realu Madrid:

V celku Realu se vedlo snad jen Treyi Thompkinsovi (12 bodů a sedm doskoků), Anthony Randolph stihl 11 bodů, ale také pět ztrát, Luka Dončič má na kontě 10 bodů. Absence rozehrávačů Sergia Llulla a Facunda Campazza byla tentokrát příliš znát.

Konečné skóre je historicky nejvyšší play off výhra pro Panathinaikos a nejvyšší play off porážka pro Real Madrid.

Euroliga basketbalistů

Čtvrtfinále play off - 1. zápasy

CSKA Moskva - Chimki Moskva 98:95
Panathinaikos Atény - Real Madrid 95:67


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž