Irina Osipovová (u míče) ze Spartaku Moskva zakončuje proti Frisku Brno, snaha

Irina Osipovová (u míče) ze Spartaku Moskva zakončuje proti Frisku Brno, snaha Terezy Peckové o blok je marná. | foto: ČTK

Bez Euroligy by z nás byl tuctový klub, vědí v IMOS Brno

  • 2
Čím dál tím hůř se prosazují na domácí scéně, natož na evropské. Přesto basketbalistky brněnského IMOS zahájí novou sezonu Euroligy s nadějí, po třech neúspěšných sezonách se znovu chtějí probít ze skupiny.

Hrát, či nehrát Euroligu? V basketbalovém IMOS Brno měli přes finanční náročnost soutěže jasno. "Nedokázal bych se smířit s tím, že vyklidíme pole," oznamuje trenér Brňanek Jan Bobrovský. "Pokud bychom Euroligu nehráli, stal by se z nás tuctový klub," dodává prezident Michal Chládek.

A tak "Žabiny" zahájí už svou 18. evropskou misi, přestože náklady na ni výrazně zatěžují už tak těžce zkoušenou klubovou kasu. "I když je to ekonomicky šíleně náročné, je to pro nás nutnost. Český basket dvě místa v Eurolize potřebuje," říká uznávaný kouč.

První zastávka čeká IMOS v maďarské Šoproni. Zatímco jejich protivník je tradiční, role Brňanek se s roky radikálně mění. Z dřívějšího postrachu se stává otloukánek, který za poslední dvě sezony zvládl vyhrát pouze tři utkání. "Ale nemůžeme jít do soutěže s menším předsevzetím než bojovat o postup ze skupiny. Jinak by bylo zbytečné ji hrát," tvrdí slovenská kapitánka Anna Jurčenková.

Podobný cíl zněl ze Žabovřesk i loni, jenže realita nakonec byla odlišná, a to mělo družstvo k dispozici žijící legendu Hanu Horákovou a švédskou šutérku Farhiyu Abdiovou. Jak tedy hodlají Brňanky konkurovat? "Bojovností, a to především v obraně. V útoku se musíme opírat o rychlý protiútok," sděluje Bobrovský osvědčený recept.

Proti loňsku do týmu přibyly slovenská rozehrávačka Ivana Jalčová a Švédky Ashley Keyová (rozehrávačka) s Danielle Hamiltonovou (pivotka). "Jsou to snaživé hráčky. Jalčová se jevila lépe v přípravě, teď možná i kvůli zranění není v optimální formě. Ze Švédek je Keyová lepší basketbalově, Hamiltonová je zase velmi bojovná v obraně," hodnotí trenér.

Jeho celek může hřát série sedmi ligových výher, jenže hra pořád budí rozpaky. "Už jsem myslel, že náš výkon jde postupně nahoru, ale poslední utkání mě zase posadilo na zem. Co předvádíme, když začneme střídat, je někdy až hrozné," zoufá si Bobrovský.

Brňanky už se alespoň otřepaly z hrozivého startu a tří porážek. "Snažily jsme se nedělat z toho vědu, i když to byla velká facka," přibližuje Jurčenková. "Ale věděly jsme, co v nás je a že budeme vyhrávat."

Teď je na čase začít vyhrávat i v Eurolize.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž