Bojan Dubljevič (v oranžovém) z Valencie se tlačí ke koši Málagy přes Vinyho...

Bojan Dubljevič (v oranžovém) z Valencie se tlačí ke koši Málagy přes Vinyho Okoua, sledují ho spoluhráči Kyle Fogg (vlevo) a Jamar Smith. | foto: Archiv Eurocupu

Kouzlo netopýří haly je pryč. Málaga otočila závěr zápasu i celé finále

  • 0
Unicaja Málaga se po roce vrací do basketbalové Euroligy, o kterou přišla po zužování z 24 na 16 celků. Vstupenku si zajistila triumfem ve španělském finále Eurocupu, když ve třetím rozhodujícím zápase uspěla ve Valencii 63:58. Závěrečnou čtvrtinu získala v poměru 20:4.

Hráči z Málagy otočili nejen závěrečný zápas, ale i celou sérii, když prohráli v úvodním finále. Jejich triumf je o to působivější, že ukončil dvaadvacetizápasovou sérii domácích výher v podání Valencie.

Klub s netopýrem ve znaku si dárek ke třicetinám v podobě čtvrtého triumfu v Eurocupu nedal, v této soutěži doma získal devět utkání za sebou, ale to desáté a nejdůležitější nakonec nezvládl.

Devět minut před koncem přitom hosté prohrávali 43:56 a jejich situace vypadala při nízkém skóre beznadějně. I z kamenitého dna se ale dá odrazit, následoval strhující závěr. Málaga předvedla bodovou sérii 18:0.

Hlavní roli měl Jamar Smith. Americký křídelník, který v minulosti působil v Prostějově, se chytil díky trestným hodům a následně trefil dvě superdůležité trojky. Ta první znamenala snížení, ta druhá definitivní obrat ve skóre.

Sestřih z třetího finále Valencie - Málaga

Celkově si Smith připsal „jen“ deset bodů, ale byl druhým nejlepším střelcem vítězů. Překonal ho pouze Alberto Diaz s 12 body, dvaadvacetiletý španělský křídelník byl následně vyhlášen nejužitečnějším mužem finálové série.

V koncovce už nebyl na hřišti jejich nejvyšší spoluhráč Alen Omič, slovinský obr se nechal vyloučit po strkanici obou týmů, protože do ní zasáhl z lavičky. Jen pár desítek minut předtím se stejný hráč zachoval férově, když na stavu 25:33 přiznal, že šel míč do autu od něj, ačkoli sudí rozhodli opačně.

Strkanice mezi Valencií a Málagou

Zápasu vévodil černohorský reprezentant Bojan Dubljevič s 16 body a šesti doskoky, byl však jediným dvouciferným střelcem svého týmu. Joan Sastre přidal osm bodů a vyhlášený střelec Fernando San Emeterio se zmohl jen na sedm bodů, když proměnil dva z devíti pokusů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž