Tyson Chandler z New Yorku brání Dwighta Howarda z Orlanda.

Tyson Chandler z New Yorku brání Dwighta Howarda z Orlanda. | foto: AP

Podkošovému gigantu Howardovi skončila sezona, přijde i o olympiádu

  • 40
Dwight Howard, patrně nejlepší pivotman světa, se neobjeví v letošním play-off NBA a přijde rovněž o olympijské hry v Londýně, kde měl s americkým národním celkem obhajovat basketbalové zlato z Pekingu. Na vině jsou potíže se zády, jež si vyžádají operaci.

Howard podstoupí ještě během pátku operaci poraněné ploténky. "Lékaři říkali, že je venku asi o dva a půl centimetru. Po operaci můžu okamžitě začít s rehabilitací a v plné síle bych měl být zpátky za čtyři měsíce," těší se Howard. "Nemám z toho strach. Když nic jiného, tak mě to posílí," dodal.

Howardova absence tlumí naděje celku Orlando Magic v blížícím se play-off, kam si už zajistil postup. Kádr je totiž kolem šestadvacetiletého pivota poskládaný, těží z jeho bodů, doskoků i schopností, které mu v předchozích třech sezonách vynesly cenu pro nejlepšího obránce NBA.

V průběhu této sezony Howard vynechal kvůli zádům osm zápasů (v předchozích ročnících přitom vinou zdravotních obtíží přišel pouze o dvě utkání). V těch duelech, do kterých letos nastoupil, nebyla jeho forma právě stabilní.

Na vině byly nejen zdravotní trable, ale i Howardovy spory s trenérem Stanem Van Gundym a úvahy o vlastní budoucnosti včetně žádostí o výměnu do jiného klubu. Přesto letos zaznamenával v průměru 20,6 bodu na utkání a s 14,5 doskoky na zápas je nejlepším mužem NBA.

S kariérními 11 435 body se Dwight Howard letos posunul mezi nejlepších 250 mužů ligové historie.

O naději na olympijský start nejspíše přijde také další americký pivotman LaMarcus Aldridge, který má potíže s kyčlí. Nominace dvanácti mužů a k nim šesti náhradníků musí být oznámena do 18. června.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž