Dušan Pandula z Prostějova mezi Michalem Vocetkou (vlevo) a Vojtěchem Hrubanem

Dušan Pandula z Prostějova mezi Michalem Vocetkou (vlevo) a Vojtěchem Hrubanem z USK Praha. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Každý od nás čeká postup do finále, tuší prostějovský Pandula

  • 1
Čtyřikrát v řadě postoupili basketbalisté Prostějova do ligového finále. Orlům se po sezoně podařilo udržel prakticky celou sestavu. Vedení klubu navíc kádr doplnilo o dvojici zkušených pivotů. Díky tomu má tým před začátkem nového soutěžního ročníku prakticky dané výkonnostní cíle. "Každý od nás čeká postup do finále," uvědomuje si Dušan Pandula, jedna z největších opor stříbrného mužstva.

Podle soupisky budou Orli opět silní. Souhlasíte, že po příchodu Radka Nečase a Jana Kratochvíla budete mít k dispozici sestavu, která musí mít finálové ambice?
V obou případech se jedná o zkušené hráče. Tým se posílil. V týmu navíc zůstali všichni hráči z poslední sezony. Bude nás více, což je výhodné i z pohledu tréninku. Z toho vycházejí týmové ambice. Jiné než finálové mít nemůžeme.

V posledním ligovém ročníku jste byl druhým nejužitečnějším hráčem Prostějova. Uvědomujete si, že podobné výkony se budou od vás očekávat také v nové sezoně?
Každá sezona je jiná. Pochopitelně bych rád týmu co nejvíce pomohl. O to se budu snažit a uvidíme, jak se to bude dařit. Když to půjde, bude to dobře. Současně je možné, že výkonnostně vyskočí někdo jiný, kdo tým potáhne. A to by také nebylo špatné.

Máte na mysli někoho konkrétního? Například z mladších hráčů?
V týmu máme celou řadu mladých - Kamil Švrdlík, Ondřej Kohout, Jaromír Bohačík, Vojtěch Bratčenkov nebo Rudolf Polášek. Už v minulé sezoně hráli výborně, přesto je zde předpoklad, že jejich výkony ještě porostou. Myslím si, že v týmu nebudeme mít slabého hráče a to je výborné.

Postavení Nymburka ale neohrozíte…
To je realita. Může se stát, že některý z ligových týmů Nymburk v průběhu sezony potrápí. Třeba i porazí. Ale myslet si, že někdo tento tým porazí v sérii v play-off je mimo realitu.

V nové sezoně se bude hrát čtyřkolově systémem středa - sobota. Vyhovuje hráčům tato změna?
Zápasů bude hodně a to bude docela náročné. Přesto to každý přivítá. Bude se víc hrát a méně trénovat. To má rád každý sportovec.

V samotném závěru minulé sezony jste absolvoval operaci kolene. Jste už naprosto v pořádku?
Noha drží. Věřím, že bude v pohodě.

Chyběl vám basket při nucené pauze?
Šest týdnů jsem nemohl na nohu pořádně stoupnout. Už jsem se nemohl dočkat, až si zahraji. Basket mi vážně chyběl. Je to prostě droga.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž