Fanoušci belgického Proximus Spirou Charleroi

Fanoušci belgického Proximus Spirou Charleroi | foto: FIBA

Druhá pardubická výzva: Charleroi ukáže i slovenského giganta

  • 0
Pro rady ohledně přípravy na styl hry soupeře mohli klidně vytočit číslo Jiřího Welsche. Jeden z nejúspěšnějších českých basketbalistů si totiž před svým návratem do NBL zahrál v roce 2011 v dresu úterního soka pardubické Beksy. Tím bude belgický mančaft Proximus Spirou Charleroi, který v Tipsport areně nastoupí v 18 hodin.

Později v tomto špičkovém klubu z hlavního města belgického komiksu hrával další reprezentační křídelník Pavel Pumprla. Od té doby se však kádr Spirou několikrát proměnil.

„Charleroi zdobí týmové pojetí hry, a to na obou polovinách hřiště. Zároveň je však třeba říci, že má ve svém středu výborné hráče s vysokou úrovní basketbalových dovedností,“ prohlásil před úvodním duelem 2. kvalifikačního kola FIBA Europe Cupu jeden z pardubických trenérů Tomáš Bartošek.

Pro Belgičany bude mač letošní premiérou v pohárové Evropě. V lize už ale mají vítězný debut za sebou. Beksa se do ostré provozní teploty dostala v úspěšném dvojutkání 1. kola s rumunským Sibiu.

V útoku budou trenéři Beksy vyžadovat po hráčích rychlý posun míče. V obraně bude dle Bartoška důležitá komunikace.

„Pokud budeme špatně komunikovat, nemáme sebemenší šanci, protože obrana nebude stíhat. Naopak pokud bude obrana kompaktní, máme velkou naději na úspěch,“ dodal Bartošek.

Michael Fusek z Charleroi se rozcvičuje před zápasem Ligy mistrů

Na soupisce Charleroi má zastoupení čtveřice Američanů, na něž kouč Brian Lynch hodně spoléhá. Ovšem za desetinásobné belgické mistry hraje i Srb Raško Katič, kdysi spoluhráč Jana Veselého z Partizanu, či Bosňan Haris Delalič.

Zajímavou postavou je slovenský obr Michael Fusek. Na pivota měřícího 224 centimetrů jezdí do Belgie i zástupci NBA. Dvaadvacetiletý hráč, jenž pod košem tvoří těžko prostupnou zeď, však potřebuje zesílit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž