Domácí týmy chtějí vyrovnat

Praha - Druhými zápasy, které mohou být pro další vývoj čtvrtfinálových sérií klíčové, pokračuje v úterý na dvou místech playoff Mattoni Národní basketbalové ligy mužů. USK Praha se pokusí navázat na skvělý výkon ze Slezska proti Opavě a TE Brno chce napravit dojem z nevydařeného utkání v Novém Jičíně proti Mlékárně Kunín. Zatímco souboj "nejvýše nasazené" Opavy s pražským USK byl překvapivě dramatický až do posledních vteřin, Brňané na svého soupeře nestačili a pokud chtějí pomýšlet na vyrovnaný průběh série, musejí podat mnohem koncentrovanější a odvážnější výkon, než v prvním duelu.

USK Praha - BK Opava (15. 4. v 17.30 - stav série 0:1)

Pražané sice v průběhu prvního utkání prohrávali až patnáctibodovým rozdílem, ovšem zvýšenou bojovností nepříjemné manko rychle smazali a v závěru dokonce usilovali o šokující vítězství. Favorit nakonec těžkou chvilku ustál, ale lehko mu rozhodně nebylo.

"Hosté hráli opravdu famózně, je to tím, že mohli hrát naprosto uvolněně," ohlédl se za prvním vzájemným soubojem opavský manažer Dušan Štěnička. "Ve druhém poločase za našeho jasného vedení to vypadalo na jednoznačnou záležitost, ale velmi agresivně hrající soupeř rychle vyrovnal a o vítězství jsme bojovali až do posledních vteřin."

Dá se očekávat, že Pražané budou na Folimance ještě nebezpečnější. Štěnička přesto věří, že jeho tým utkání zvládne a zvýší vedení v sérii na 2:0. "Zápas bude určitě hodně podobný tomu prvnímu, ale myslím si, že vyhrajeme výraznějším rozdílem." Co vede opavského manažera k podobnému tvrzení? "U nás hrál USK v obrovské euforii, ale síla obou mužstev je rozdílná. My v Praze potřebujeme a chceme vyhrát."

Vysokoškoláci, kteří postoupili do playoff až za pět minut dvanáct z osmé pozice, předčili veškerá očekávání a v Opavě favorita pořádně prohnali. Je na hráčích vidět spíše odhodlání uspět podpořené vydařeným utkáním ve Slezku, nebo je patrné zklamání z neúspěchu, když vítězství bylo nečekaně na dosah ruky?

"Hráči jsou v pohodě, tým je kompletní a já jsem stoprocentně přesvědčen o tom, že budeme o domácí vítězství a tím i vyrovnání čtvrtfinálové série bojovat. USK je týmem pro playoff, což chceme proti Opavě potvrdit," uvedl trenér domácích basketbalistů Miroslav Marko. 

První utkání: 83:80.

TE Brno - Mlékárna Kunín (15. 4. v 17.30 - stav série 0:1)

Série mezi TE Brno a Mlékárnou Kunín měla být jedním z nejvyrovnanějších čtvrtfinálových soubojů. První duel však vyzněl jednoznačně ve prospěch domácích basketbalistů, kteří si hned na začátku utkání vytvořili dvouciferné vedení a koncentrovaným výkonem nedovolili soupeři pomýšlet na zvrat.

Brňané věří, že druhý zápas na jejich hřišti bude mít odlišný průběh. "Hráči si na tréninku trochu pohrají s míčem a věřím, že hlavně úspěšnost střelby bude mnohem vyšší, než v Novém Jičíně, a tím pádem budeme úplně jiné mužstvo," doufá brněnský trenér Jiří Jandák. Je z jeho pohledu po dvacetibodové porážce lepší, že má série dvoudenní pauzu, nebo by raději hrál hned druhý den? "Myslím si, že je lepší ta dvoudenní pauza. Kluci si budou moci trochu odpočinout, podíváme se na první zápas na videu a něco z těchto poznatků využijeme pro další utkání."

Basketbalisté Mlékárny Kunín budou před druhým duelem v úplně jiném rozpoložení, než jejich čtvrtfinálový soupeř. Povinné vítězství mají v kapse a jediné, co je trochu trápí, je prozatímní neúspěšná bilance z palubovek soupeřů.

"Našim cílem je alespoň jednou zvítězit na hřišti soupeře, nejlépe pak ihned v prvním utkání," přál si před začátkem playoff kouč Zdeněk Janík.

První utkání: 97:71.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž