David Jelínek (vlevo) na juniorském mistrovství Evropy.

David Jelínek (vlevo) na juniorském mistrovství Evropy. | foto: Archiv FIBA Europe

Jelínek si zkusí vybojovat NBA, dostal šanci od Dallasu Mavericks

  • 2
Hned tři velké důvody sledovat Letní ligu NBA budou mít čeští basketbaloví fanoušci. Kromě Jana Veselého a Tomáše Satoranského, hrajících v dresu Washingtonu Wizards, se v Las Vegas představí i David Jelínek. Ten dostane šanci v dresu Dallasu Mavericks.

Letní liga, pořádaná prestižní zámořskou soutěží nejen v nevadském ráji kasín, ale i ve floridském Orlandu, slouží k rozehrání mladých hráčů NBA (to je případ Veselého), představení čerstvě draftovaných mladíků (jako je Satoranský) i coby šance pro nedraftované muže (třeba právě Jelínka) získat v zámoří smlouvu.

Nejlepší možný scénář pro posledního z tria mladých českých reprezentantů? Zopakovat šest let starou cestu cestu J. J. Barey. Také portorický basketbalista odešel z draftu s neúspěchem, přes Letní ligu si ale vybojoval smlouvu u Mavericks.

Nebo jiný příklad: před dvěma lety se právě v dresu texaského klubu prosadil do zámořské soutěže Jeremy Lin. A dnes oba - Lin i Barea - patří k výrazným postavám NBA.

Jedenadvacetiletý český křídelník, který odehrál posledních pět sezon ve španělském Joventutu Badalona, se na soupisku šampionů NBA z roku 2011 dostal na poslední chvíli. Desetidenní program totiž startuje už v pátek odpoledne.

Dallas se poprvé představí až v neděli, postaví se proti výběru mladých hráčů Denveru Nuggets. Český střelec se tak hned na úvod utká s Evanem Fournierem, francouzským křídlem, které bylo v červnovém draftu nejvýše postaveným Evropanem.

Jelínkovým spoluhráčem a zároveň konkurentem o místo v dresu Mavericks bude třiadvacetiletý Dominique Jones, který má v Dallasu za sebou už dvě sezony. V té právě zakončené sbíral 2,7 bodů a 1,3 asistence na zápas.

Mavericks mají ve svém celku i tři nové akvizice z červnového draftu - rozehrávače Jareda Cunninghama, křídlo Jaeho Crowdera a podkošového hráče Bernarda Jamese.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž