Chavis zřejmě nebude hrát ani v Ostravě

  12:39aktualizováno  13:47
Praha - Základní část Mattoni NBL bude v tomto týdnu uzavřena posledním, 22. kolem. Dnes odpoledne je na programu předehrávané utkání mezi druhým Prostějovem a poslední Sadskou, zbývajících pět zápasů se odehraje ve středu. Složení obou skupin pro nadstavbovou část je sice známé již od soboty, ovšem i přesto se bezesporu bude na co dívat.

BK Prostějov - BK Sadská
(14. 2. v 18 hodin)

Oba celky nastoupí k dnešnímu duelu v psychické pohodě. V minulém kole si totiž připsaly cenná vítězství v soubojích s velice silnými protivníky. Prostějov uspěl na palubovce Mlékárny Kunín a Sadská překvapivě získala důležité dva body po výhře nad brněnským týmem A Plus ŽS.

"Vítězství v Novém Jičíně je pro nás v každém případě hodně důležité, ale pořád je to jen základní část," říká opatrně prostějovský trenér Michal Pekárek. "Ligová soutěž je strašně dlouhá. Dnes máme na druhém místě dvoubodový náskok, ale za pár dní může být všechno jinak."

Výhra Sadské nad A Plus ŽS Pekárka pochopitelně překvapila. "Myslím si, že to překvapilo celou basketbalovou veřejnost. Na druhou stranu v Poděbradech je velmi specifické prostředí. My jsme tam v lize vyhráli až díky vydařené poslední čtvrtině, velice vyrovnaný zápas tam odehrál i Kunín."

Proto prý Prostějov poslední tým prvoligové tabulky určitě nepodcení. "Sadská má ve svém středu několik hráčů, kteří jsou střelecky velice dobře vybaveni a když dostanou prostor, mohou být nebezpeční pro každého soupeře. Musíme hrát od začátku s maximální koncentrací," doplnil Pekárek.

Jeho protějšek Milan Konečný si v sobotu vychutnal premiérové vítězství na lavičce Sadské. "Hodně nám pomohlo," přikývl zkušený kouč. "Po mém příchodu jsem nastavil jiný herní systém. Dříve zde bylo zvykem, že se hodně střídalo, ale já spíš sázím na vytvoření základního kádru a zápas klidně odehraji se sedmi hráči."

Tak jako proti Brnu. David Špička zvládl celých čtyřicet minut, na dalších pozicích se prostřídalo šest jeho spoluhráčů. Osmý hráč Jakub Velenský odehrál pouze čtyři a půl minuty. "Já opravdu raději hraji s menším počtem hráčů. V každém případě je po výhře nad A Plus ŽS jasné, že se změna osvědčila," libuje si Konečný. "Plusem byla také změna obrany. Mohu prozradit, že rovněž na Prostějov jsme něco připravili."

V Sadské vědí, že je na Moravě čeká velice kvalitní protivník. "Ale my tam každopádně chceme odehrát co nejlepší zápas. Když jsem asi před pěti lety přijel s Ústím do Opavy, která tehdy byla mistrem, zkusili jsme podobnou obranu, jakou chystáme na Prostějov a prohráli jsme až v prodloužení. Klukům neustále říkám, že se dá hrát s každým, ale hlavně musíme bojovat."

Očima experta

Josef Jelínek: Sadská předvedla v duelu s Brnem opravdu husarský kousek a překvapila všechny včetně sázejících. Povedlo se jí totálně omezit produktivitu soupeřových křídel a navíc se neprosadil ani pivot Benda, takže se hra Brna úplně rozpadla. Já jsem však pevně přesvědčen o tom, že Prostějov ve své hale něco podobného nedopustí. Sadskou určitě nelze podcenit, ale co do kvality hráčského kádru má jednoznačně navrch Prostějov a měl by to potvrdit vítězstvím. Sázkařům však tento zápas nedoporučuji. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas
Sadská - Prostějov 70:98 (Rivers 16 - Callahan 35)

A Plus ŽS Brno - SČP Ústí n. L.
(15. 2. v 17.30)

Zatímco ústečtí basketbalisté si v sobotu s přehledem poradili se Spartou a od osmého místa je dělí pouhý bod, jejich hostitelé rozhodně mají co napravovat. Naprosto nečekaně totiž propadli na půdě nováčka nejvyšší soutěže a po osmé porážce v sezoně klesli až na páté místo!

"Souhlasím s tím, že máme co napravovat. Ústí se však nedávno posílilo o pivota Chána a amerického křídelníka Thomase, takže nás čeká dost silný soupeř," podotkl brněnský trenér Miroslav Pospíšil.

Jeho družstvo se svým středečním soupeřem prohrálo naposledy v prosinci roku 2001. Od té doby následovalo deset ligových výher v řadě. "Ale znovu opakuji, že nás tentokrát čeká hodně těžký zápas. Každopádně věřím, že ho zvládneme mnohem lépe než utkání v Sadské," doufá Pospíšil.

Severočechy porážka A Plus ŽS v Sadské rozhodně nepotěšila. "Hodně nám uškodila. V první řadě z toho pohledu, že takový tým, jaký má Brno, si prostě nemůže dovolit dva extrémní výpadky za sebou a proti nám určitě nastoupí s úplně jinou motivací. Pak také proto, že jsme po výhře nad Spartou mohli Sadské odskočit o další bod, což se nám bohužel nepovedlo," pokrčil rameny ústecký trenér Jan Šedivý.

Co řekl před zítřejším zápasem v Brně? "My s Brnem dokážeme hrát dobře, pokud se vyvarujeme hloupých chyb a z nich plynoucích jednoduchých košů soupeře. Když se nám to podaří a v obraně odvedeme kvalitní výkon, můžeme pomýšlet na vyrovnaný zápas."

Očima experta

Josef Jelínek: Ústí se sice nedávno posílilo o dva hráče, ale Brno hraje v domácím prostředí a řekl bych, že se bude chtít prezentovat mnohem lepším výkonem, než jaký předvedlo v Sadské. Po hodech většinou bývá půst, ale platí to i naopak, takže podle mě hráči A Plus ŽS předvedou koncentrovaný výkon a uspějí. Podkošová dvojice si určitě odpracuje to, co má a když ji podpoří alespoň jeden z dvojice křídelníků Křemen, Prach, měli by domácí zvítězit. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas
Ústí n. L. - A Plus ŽS 57:67 (Novotný, Feštr a Kubálek 9 - Benda 20)

NH Ostrava - Mlékárna Kunín
(15. 2. v 17.30)

Nová huť ztratila po těsné porážce v Pardubicích naději na šesté místo a do skupiny A1 se tedy nakonec nevešla. Ve 21. kole se však nedařilo ani hráčům Mlékárny Kunín, kteří bez svého klíčového rozehrávače Williama Chavise nestačili na Prostějov.

"Na tom, jestli Chavis nastoupí či nikoliv, bude dost záležet. Vždyť je to soupeřův klíčový rozehrávač," předeslal ostravský kouč František Rón. "Na druhou stranu Kunín je i bez Chavise doslova našlapaný zkušenými hráči, kteří už mají něco odehráno, dokáží na sebe vzít odpovědnost za výsledek a dovést svůj tým k vítězství."

V předchozích dvou střetnutích ve své hale dokázali ostravští basketbalisté porazit A Plus ŽS Brno a potrápili Prostějov. Případný úspěch v souboji s Mlékárnou Kunín by byl velice důležitý zejména pro jejich psychickou pohodu. Na jednoho z těchto tří soupeřů totiž Ostrava může narazit v playoff, pokud se do něj ze skupiny A2 probojuje.

"Myslím si, že si naši hráči na týmy z první šestky věří. Jde jen o to, abychom to dokázali potvrdit na hřišti," podotkl Rón. "Každopádně budeme chtít proti Kunínu ve své hale uspět."

Nový Jičín nepřijede do Ostravy v optimálním psychickém rozpoložení. Svěřenci trenéra Zdeňka Hummela totiž dvakrát za sebou prohráli. "V současné situaci jsme pod velkým tlakem. Hráči si musejí uvědomit, že je potřeba hrát na 100%, jinak to nepůjde," říká Hummel.

"Naše hra v posledním utkání s Prostějovem byla místy hodně statická. Ivanovič zahrál velmi dobře, ale přesto byla absence Chavise znát. Ostrava je sice až devátá, ale hraje velice kvalitní basket a předpokládám, že nás čeká hrozně těžký zápas. Snad si hráči uvědomí, že do něj musejí dát maximum, protože v případě neúspěchu nás čekají finanční postihy."

Americký rozehrávač William Chavis, který nedávno vytvořil 61 body střelecký rekord Mattoni NBL, do hry zřejmě nezasáhne. "V pátek má jít na kontrolu. Zatím to vypadá, že hrát nebude," prozradil Hummel. "Nemůžeme ho zlikvidovat, takže raději počkáme, až bude zdravotně v pořádku."

Očima experta

Josef Jelínek: Ostrava je ve své hale velice nebezpečná, ale Kunín dá do tohoto zápasu maximum, protože nebude chtít třikrát za sebou prohrát. Nevím sice, zda bude či nebude hrát Chavis, ale i bez něj by se hosté měli prosadit, protože jejich hráčský kádr je podstatně širší. Jestli Chavis nenastoupí, tak Mlékárnu čeká mnohem těžší úkol, ale přesto se domnívám, že v Ostravě vyhraje. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas
Mlékárna Kunín - Ostrava 102:60 (Šoška 25 - Prášil a Bohačík 15)

BK Děčín - Handicap Brno
(15. 2. v 17.30)

Severočeši se po výhře na palubovce USK Praha dostali již na čtvrté místo. Jejich nejbližší soupeř je na tom o poznání hůře. V minulém kole podle očekávání prohrál s Nymburkem, ale protože poslední Sadská překvapivě zdolala A Plus ŽS Brno, Handicap už má na jedenáctém místě pouze jednobodový náskok.

Trenér Vlastimil Havlík před několika dny prohlásil, že Děčín považuje za hratelného soupeře. "Je to nepříjemný protivník s dobře organizovanou hrou, ale nemá ve svém středu tolik osobností, jako týmy z absolutní špičky Nymburk, Kunín, Prostějov nebo A Plus ŽS. Rozhodně se s Děčínem dá hrát."

Handicap si prý musí pohlídat především rozehrávače Sanderse. "Není žádným tajemstvím, že je to soupeřův klíčový hráč. Jinak si myslím, že mezi hlavní přednosti Děčína patří rychlý přechod do útoku, takže naší snahou bude tuto zbraň domácího týmu eliminovat."

Děčín v závěru základní části třikrát za sebou vyhrál a dobrou formu by chtěl potvrdit i v souboji s Handicapem. "Rozhodně bychom chtěli vyhrát, protože by nám to po základní části zaručovalo minimálně čtvrté místo, což by pro nás bylo hodně sympatické umístění," konstatoval děčínský kouč Pavel Budínský.

Předposlední tým tabulky však v žádném případě nepodceňuje. "Už dříve jsem říkal, že my máme ke každému soupeři respekt. Navíc je jasné, že Handicap bude usilovat o vítězství, protože se chce znovu bodově odpoutat od poslední Sadské. Očekáváme, že k nám přijede připravený a nabuzený tým, který bude chtít urvat vítězství, ovšem to my samozřejmě také!"

Očima experta

Josef Jelínek: Děčín bude doma opět velice silný, ale je pravdou, že i herní projev brněnského týmu se po doplnění hráčského kádru postupně zlepšuje. Handicap už disponuje nebezpečnými hráči pod košem i na perimetru a tím pádem to má soupeř v obraně mnohem složitější. I přesto si myslím, že jsou na tom domácí hráči lépe a i když může jít o vyrovnané utkání, domnívám se, že si Děčín zápas ve své hale pohlídá. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas
Handicap - Děčín 80:82 (Sucharda 25 - Bičvič 16)

ČEZ Basketball Nymburk - Synthesia Pardubice
(15. 2. v 17.30)

Středočeši i nadále suverénně vládnou Mattoni NBL a s jistotou kráčejí za splněním svého cíle, kterým je vyhrát základní část s jedinou porážkou. V pardubickém dresu se na nymburskou palubovku vrátí několik hráčů, kteří zde ještě nedávno působili.

"A právě v tom vidím náboj tohoto zápasu," prohlásil domácí kouč Michal Ježdík. "Těším se na své tři bývalé hráče, kteří nám v předchozích sezonách hrozně moc pomohli a jejich práce si hrozně vážím. Mujagič, Novotný a Trnka jsou skvělými basketbalisty a pro Nymburk toho udělali opravdu hodně."

Na adresu pardubického týmu Ježdík uvedl: "Postupem do elitní šestky si hosté splnili svůj sen. V této sezoně přivedli pět nových hráčů a vytvořili kompaktní základní pětku, která má určité kvality. To je, myslím, tou nejlepší pozvánkou na náš vzájemný duel."

Pardubický trenér Stanislav Petr je přesvědčen o tom, že trojice Mujagič, Novotný a Trnka přijede do Nymburka se zvláštní motivací. "Do hlavy jim sice nevidím, ale nějaká vnitřní motivace tam určitě být musí. Rozhodně budou chtít ukázat, že basketbal hrát umějí."

Podle Petra by to mělo být ku prospěchu celého týmu. "Jde jen o to, aby jim přílišná snaha nesvazovala ruce. V každém případě chceme předvést kolektivní výkon. Spolehnout se musíme zejména na kvalitní obranu. I když to bude velice těžké, vynasnažíme se odehrát co nejvyrovnanější zápas." 

Očima experta

Josef Jelínek: Pardubice to budou mít velice těžké. V jejich dresu sice nastoupí několik hráčů, kteří dříve v Nymburku působili, ale i když to jsou velmi dobří basketbalisté, na současný tým Nymburka by to určitě nemělo stačit. Znovu záleží na tom, jak k tomuto zápasu domácí tým přistoupí a co hostům dovolí. Já si myslím, že to obhájci titulu pojmou spíše útočně a na obou stranách padne hodně bodů. Pro Synthesii by byla přijatelným výsledkem porážka do dvaceti bodů. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas
Pardubice - Nymburk 69:106 (Špička 18 - Sokolovský 18)

Sparta Praha - USK Praha
(15. 2. v 18 hodin)

Pražské derby mělo podle odhadů mnohých odborníků i fanoušků rozhodnout o tom, kdo nakonec obsadí magickou šestou příčku. Pomýšleli na ní jak hráči Sparty, tak i jejich rivalové z Folimanky. Oběma týmům však nakonec vypálili rybník basketbalisté Pardubic a na Letné už půjde "jen" o body do skupiny A2.

"Význam tohoto utkání se samozřejmě podstatně změnil. Už to není zápas o šesté místo, ale začínají se střádat bodíky do skupiny A2 pro boj o sedmou a osmou příčku," přikývl sparťanský trenér Jaromír Geršl.

Jeho svěřenci první vzájemný zápas vyhráli, ovšem jak Geršl podotýká, v současnosti je úplně jiná situace. "V prosinci jsme byli na vrcholu naší výkonnosti, předváděli jsme nejlepší hru v sezoně. Od té doby však vyloženě tápeme a stále se nemůžeme najít, takže naše pozice je nyní úplně jiná."

Vysokoškoláci v sobotu prohráli o jediný koš klíčové utkání s Děčínem a definitivně tak ztratili šanci bojovat o šesté místo. "Z tohoto pohledu to pro nás v současné době bude hodně těžké. Prali jsme se o šesté místo a všechno bylo v našich rukou, jenže se nám to bohužel nepovedlo," posteskl si kouč USK Petr Treml.

"Teď bude důležité na to rychle zapomenout a soustředit se na další část sezony ve skupině A2. V ní nás čeká bitva o jedno ze svou míst zaručujících účast v playoff a náš cíl je jasný: vybojovat sedmé místo!"

Na stejné umístění si však bezpochyby brousí zuby i Sparta. "Vypadá to, že náš soupeř není v ideální formě, ale my bychom byli velice neradi, aby se to právě v duelu s námi změnilo," říká Treml. "Sparta má svou sílu, což platí zejména o podkošových hráčích. Chtěli bychom hlavně zachytit začátek zápasu."

Proti Děčínu nenastoupil zraněný křídelník Pavel Bosák. Existuje naděje, že na Letné vyběhne na palubovku? "Zatím je to otevřené, uvidíme, jak se bude cítit. Každopádně je jasné, že body z perimetru nám citelně chyběly."

Očima experta

Josef Jelínek: USK má v současné době konsolidovanější tým a podává stabilnější výkony, než Sparta. Složení obou družstev je obdobné a podle mého názoru bude klíčovým jazýčkem na vahách zkušený rozehrávač Václav Hrubý. Je to sice derby a v něm mohou domácí basketbalisté zapomenout na všechny problémy, které bezpochyby ovlivňují jejich výkony, ale já se přesto přikláním na stranu vysokoškoláků. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas
USK - Sparta 73:76 (T. Hrubý 20 - Savič 26)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Ital Mascia, vystřídal Hudečka

30. dubna 2024  12:48

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Stefano Mascia. Západočeský klub o tom informoval na...

Konečný opouští Spartu, míří do Komety za vidinou většího prostoru

30. dubna 2024  12:08

Jakub Konečný bude v hokejové kariéře pokračovat v dresu Komety Brno. Jedenadvacetiletý centr,...

Hirscherova výzva. Co obnáší změna zemí? A kdy získá místo mezi elitou?

30. dubna 2024

Premium Když před pěti lety oznámil konec kariéry, mnozí kroutili hlavou. Proč? Vždyť je mu teprve třicet...

Život je nefér, jak mám žít dál? Šampion UFC v slzách, přišel o ročního syna

30. dubna 2024  11:34

Už schytal spoustu tvrdých ran a úderů, nyní ale prožívá bolest nejtěžší. Francis Ngannou, bývalý...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...