Michael Jordan v roli majitele Charlotte Bobcats a jeho snoubenka Yvette

Michael Jordan v roli majitele Charlotte Bobcats a jeho snoubenka Yvette Prietová. | foto: AP

Jordanovo 23 zas svítí. Je symbolem nejhoršího majitele v historii NBA

  • 167
Michael Jordan je všeobecně uznáván jako nejlepší basketbalista historie. Je to jedna z mála věcí, na které se shodnou téměř všichni fanoušci NBA. I on se však může stát terčem velkého posměchu. Přesvědčuje se o tom nyní, kdy jím vlastnění Charlotte Bobcats vešli do dějin jako nejhorší tým všech dob.

Kvůli výluce zkrácená sezona se s těmi ostatními nedá srovnávat v kolonkách výher a proher. K tomu slouží procentuální úspěšnost. Dosud byli nejhorší Philadelphia 76ers, kteří v roce 1973 vyhráli pouze devět z dvaaosmdesáti zápasů, tedy přesně 11 procent. Bobcats je však teď "trumfli". Jejich úspěšnost klesla až na 10,6 procenta, když vítězně pro ně skončilo pouhých sedm duelů z šestašedesáti.

Krutou ironií osudu je pak fakt, že Bobcats zakončili ročník sérií třiadvaceti porážek za sebou. Právě tohle číslo nesmazatelně patří k Michaelu Jordanovi, který jej nosil téměř celou svou kariéru na zádech. Magie čísel opět zafungovala.

Na internetu už kolují vtipy o tom, že hráči Bobcats chtěli touto cestou vzdát hold svému majiteli. Nechybí přitom mnoho k tomu, aby se tým z Charlotte zapsal do historie i v této kategorii. K dorovnání rekordní série porážek, kterou vytvořili Cleveland Cavaliers v loňské sezoně, jim chybí už jen tři zářezy.

Pokud bychom se drželi výše zmíněného trendu, měla by se šňůra proher Bobcats zastavit na čísle 45. Vždyť s ním Jordan v NBA také nějaký čas nastupoval…

Problémy Bobcats však moc k smíchu nejsou. V posledních letech se zdá, že hlavní ambicí týmu je za každou cenu ušetřit. Tomu odpovídají hlavně hráčské výměny. Když se v Charlotte někdo výrazněji prosadil, byl dříve či později poslán do jiného týmu. Navíc bez adekvátní náhrady.

Tento fakt ilustrují dva příklady z poslední doby. V roce 2010 se Bobcats poprvé ve své historii dostali do play-off, kde je rychle vyřídilo Orlando. Čekalo se, že mladý tým dostane prostor k dalšímu růstu.

Kemba Walker z Charlotte zakončuje na dlouhou ruku proti Edu Davisovi z Toronta.

Kemba Walker z Charlotte Bobcats se raději usmívá, než by brečel.

Kemba Walker z Charlotte zakončuje, Corey Brewer z Denveru jej blokuje.

Kemba Walker z Charlotte Bobcats

Velkou ranou však byly odchody dvou klíčových hráčů. Střední rozehrávač Raymonda Feltona odešel jako volný hráč do New Yorku a pivot Tyson Chandler byl poslán do Dallasu, kde se výrazně podepsal pod zisk titulu. Bobcats za něj dostali výměnou tři hráče, z nichž se však ani jeden neprosadil.

V následujícím ročníku pak tým opustil také Gerald Wallace, kterého Bobcats poslali do Portlandu. Získali za něj dvě volby v draftu a tři hráče, kteří se - jak jinak - neprosadili. V obou případech bylo hlavní motivací ušetření peněz. Dlouhodobé nákladné kontrakty svých hvězd vyměnili Bobcats za kratší smlouvy slabších hráčů.

Z toho může vzejít jediný rezultát - rapidní zhoršení týmu. Přesně to Charlotte potkalo. V loňské sezóně to ještě tak hrozné nebylo. Desáté místo ve Východní konferenci a úspěšnost 41,5 procenta. Letošní ročník však znamenal pro fanoušky týmu opravdovou noční můru. Vždyť prohrával v průměru o 13,9 bodu. Druhý nejhorší v této statistice - Cleveland Cavaliers - jen o 7,2 bodu.

RADŠI OD TOHO. Paul Silas, trenér Charlotte Bobcats, po osmé porážce svého týmu v řadě.

Na vedení Bobcats se teď valí kritika ze všech stran. Říká se, že tým z Charlotte nemá ambice vyhrávat. U týmu, který vlastní jeden z nejsoutěživějších hráčů všech dob, je to nepochopitelné. Nejvyšší posty prý navíc obsadili muži, kteří Jordanovi jen přitakávají. To však basketbalová legenda odmítá.

I Jordan si však musí být vědom, že fanoušci týmu nemají nekonečnou trpělivost. Chtějí vidět radikální zlepšení, nebo alespoň snahu dostat se znovu do play-off. Mohla by jim k tomu pomoci i draftová loterie. Jako nejhorší tým mají Bobcats největší šanci na celkově první volbu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž