Momentka z tréninku české reprezentace. Blake Schilb zakončuje přes Petra Bendu.

Momentka z tréninku české reprezentace. Blake Schilb zakončuje přes Petra Bendu. | foto: Vilém Fischl

Basketbalisté letí na řecký turnaj. Schilb už tam bude jako český občan

  • 1
V kompletním složení se představí čeští basketbalisté od pátku do neděle na turnaji v Řecku, kde se utkají s domácí reprezentací, Ruskem i Bosnou a Hercegovinou. S týmem by už měl odcestovat s novým českým pasem také Američan Blake Schilb. Na dnešním posledním tréninku v hale Rosnička americký basketbalista chyběl, neboť dolaďoval potřebné formality k vydání cestovního dokladu.

„Před týdnem bylo vyřízení Schilbova pasu otázkou dnů, nyní už mluvíme o záležitosti hodin. Plán je takový, že by měl zítra do Řecka s námi odletět už jako český občan,“ uvedl na setkání s novináři v Brně manažer reprezentace Michael Šob.

Čeští basketbalisté zatím odehráli pět přípravných utkání, dvakrát prohráli v Polsku, dvakrát v Německu a porazili v Brně pouze Japonsko. Ve druhé etapě přípravy se snažili zlepšit herní činnosti.

„Zaměřili jsme se na odstranění problémů v obraně i při přechodu do útoku. Čas do šampionátu se zkracuje. Nyní na nás čeká dobrý test, narazíme na velmi silné týmy. Chtěli bychom alespoň v jednom zápase uspět,“ řekl trenér Ronen Ginzburg, který je se současnou výkonností spokojen. „Času na společnou přípravu jsme měli málo. Máme kompletní tým a oceňuji snahu a pracovitost hráčů. Naše výkonnost se zlepšuje.“ Hráči uvítali deštivé počasí spojené s ochlazením. „Minulý týden bylo za sklem ve sluncem rozpálené hale hodně horko. Nyní je to už příjemné. Snad nám ale právě příprava v náročných podmínkách pomohla. Ukáže se to nyní v nadcházejícím turnaji,“ uvedl nejlepší český basketbalista uplynulé sezony Tomáš Satoranský.

Za hlavní favority považuje domácí Řeky. „Ovšem i Rusko a Bosna se pohybují v popředí evropského basketbalu. Bude to zkouška našich sil, která ukáže, zda jsme schopni konkurence,“ doplnil.

Po dnešním tréninku dostali hráči krátké volno. Ve čtvrtek dopoledne se sejdou na Strahově a odpoledne odletí. V prvním utkání v Xanthi narazí na Řecko, v sobotu na Rusko a v neděli na Bosnu. V příštím týdnu se od úterý do čtvrtka sejdou na krátkém soustředění opět v Brně. Poslední prověrku před mistrovstvím Evropy absolvují 30. srpna v Zaragoze proti Španělsku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž