Český trenér Petr Treml burcuje reprezentanty do 16 let ve finále mistrovství

Český trenér Petr Treml burcuje reprezentanty do 16 let ve finále mistrovství Evropy. | foto: Archiv FIBA Europe.

Mladí basketbalisté se před šampionátem nepoprali. Co ukáží světu?

  • 1
Vysněná chvíle, kdy se čeští basketbalisté představí na mistrovství světa, se přiblížila. Sedmnáctileté a mladší hráče čeká od pátku 29. června mundial v litevském Kaunasu. Jak si povedou proti Číně, USA, Francii, Austrálii a Egyptu v základní skupině? A jak pak?

Úkol úvodního slova připadl trenéru Petru Tremlovi, který loni s reprezentací do 16 let získal evropské stříbro a s ním i vstupenku na letošní akci.

"Těžko porovnávat s loňským evropským šampionátem," konstatuje o aktuální výkonnosti svých svěřenců. "Hráči jsou o rok starší, nárůst tam je. Otázkou je, jestli je to nárůst adekvátní nárůstu těch ostatních družstev," ptá se řečnicky.

Češi v přípravě

(výsledky od 7. dubna do 18. června)

Španělsko - ČR 64:67
Španělsko - ČR 71:55
ČR - Francie 62:80
ČR - Francie 43:66
ČR - Francie 61:76
ČR - Egypt 100:83
ČR - Egypt 68:60

Nelichotivé vysvědčení si od Petra Tremla vyzvedl skoro celý ročník hráčů narozených v roce 1995, jichž se turnaj v Litvě týká především.

Mrzí ho, že o nominaci se rvačka nestrhla. "Čekal jsem, že přijde obrovskej náboj. Že teď jedeme na svět, že se budeme chtít přibližovat těm nejlepším. Že uděláme něco navíc. To jsem u nich neviděl," shrnuje své dojmy z české scény.

Udělené pochvaly lze spočítat na prstech jediné ruky. Dostali ji Martin Peterka za svou stabilitu, Jiří Dedek za obranu a Jiří Šoula za energii, kterou vkládá do hry.

Naději na pozitivní slova ještě mají dva ze sedmnáctiletých, kteří po šampionátu zamířili do zahraničí. Tím prvním je Adam Pecháček, jenž o loňský turnaj vinou nemoci přišel, ale letos v nominaci už je - k týmu se ale připojuje až během víkendu. "Vyhrál teď obě mistrovství Itálie. Pro družstvo Boloně to byl obrovský úspěch, ale pro nás komplikace. Žádný přípravný zápas neodehrál," mrzí kouče.

Radovan Kouřil, působící ve španělském Alicante, zatím nemá formu z předchozího ročníku, srážejí ho však zdravotní limity. "V posledním přípravném zápase ani nehrál," dodává Treml a přeje si rychlý návrat svého kapitána.

Jedenáctku stříbrňáků doplní Pecháček

Jak už řečeno, česká špička se během roku neocitla pod významným tlakem ostatních hráčů, v konečné nominaci tak trenéři zvolili jedenáctku mužů, kteří se loni zasloužili o evropské stříbro z Pardubic. A tu doplnili o zmíněného pivota Adama Pecháčka.

Česká nominace

Rozehrávači: Radovan Kouřil (Alicante/Šp.), David Zumer (Zlín)

Křídla: Jiří Šoula, Tomáš Šoukal (oba Pardubice), Jiří Dedek, David Šubert (oba Ostrava), Matěj Rubeš (Zlín), 

Pivoti: Adam Pecháček (Boloňa/It.), Martin Peterka (Pardubice), Prokop Slanina (Brno), Lukáš Stegbauer, Matěj Svoboda (oba Nymburk)

"Pecháčkem" letošního roku je Radek Pumprla, který se nevrátil do formy po vážném zranění kolena. Náhradníkem pro každý případ zůstal písecký křídelník Petr Šlechta.

Už druhý den po nedělní cestě se osvědčená sestava střetne s litevskými hostiteli šampionátu, bude to zároveň generálka před turnajem. Původně zvažovaný úterní zápas s Argentinou se nakonec neuskuteční.

"Pro nás je zajímavé, že budeme hrát v Žalgiris aréně, že se seznámíme s prostředím té obrovské haly. Je to také jediná možnost, jak zapojit Pecháčka do hry a sehrát se," zmiňuje Petr Treml to hlavní , co si od tohoto zápasu slibuje.

Proti pěti kontinentům

A pak to vypukne. Češi se od 29. června postaví postupně Francii, Spojeným státům, Austrálii, Číně a Egyptu. Především vstup do turnaje bude pekelný, snad ne přímo hororový.

Premiéra s Francií je možnou odvetou za semifinále loňského ME. A protože se Tremlovi svěřenci s "galským kohoutem" před nedávnem třikrát poměřili, už tuší, že je nic snadného nečeká.

"S Francouzi jsme odehráli velmi dobře jednu polovinu, kdy jsme se dokázali držet a také jsme ji vyhráli. To byla první polovina třetího utkání. Jinak nás prakticky ve všem přehráli. Jsou zase mnohem fyzičtější," zní stručnější verze českého hodnocení po třech prohrách.

Český program na MS do 17 let

29.  6. 13:15 ČR - Francie
30.  6.  13:30 USA - ČR    
1. 7. 11:15 ČR - Austrálie
3. 7. 11:15 Čína - ČR   
4.  7. 13:30 Egypt - ČR

A pak duel s ústředním favoritem, Američany. "Bude to těžké fyzicky. Je nutné zastavit rychlý protiútok a doskok. To jsme nebyli schopni s Francouzi, tam to bude ještě o rychlostní stupeň jinde," tuší Treml. "Nepomýšlíme na to je porazit, ale zkusíme hrát kousek zápasu vyrovnaně," dodává realisticky.

Místo v nejlepší čtyřce skupiny a s ním i postup do čtvrtfinále ale v českých silách je. Prokázal to dvojzápas a v něm dva úspěchy proti Egyptu. I když ani tento sok není snadným soustem.

"To je jakýsi dream team v Africe, vyhrávali v průměru o padesát bodů. Hrají takový streetball, neurovnanou hru, ale velmi rychlou. Nepodceňujeme je. Jak se budou v Evropě připravovat, budou zápas od zápasu lepší a lepší. Ale je to družstvo, které můžeme porazit," představuje Treml pátého z českých protivníků.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž