Cesta z Brna bývá trnitá, ví Křemen

  • 2
Nymburk - Kotrmelce kolem přestupu basketbalisty Michala Křemena z A Plus OHL ŽS Brno do mistrovského Nymburka jsou vyřešeny. Reprezentant, který první dvě kola nového ročníku první ligy nemohl hrát, protože kluby se nedokázaly dohodnout na odstupném a dotáhnout jeho přestup do konce, je konečně zpět na palubovce.

"Sice jsem si z toho velkou hlavu nedělal, ale věřil jsem, že se jednání povedou přece jen o něco rychleji," přiznal Křemen, jehož prvním zápasem v nymburském dresu byl minulý týden duel proti BBK Brno.

Včera pak naskočil do zápasu o první místo proti Liberci. V létě si svůj přestup do Nymburka pochvaloval. Těšil se na lepší mužstvo, lepší podmínky, na boj o místo v sestavě. "Kdo bude bránit, bude hrát," soudil. Zapomněl na jednu důležitou věc: hrát mohli jen ti, kdo měli vyřízené všechny formality a dostali se na soupisku pro ligu…

Což se Křemena delší dobu netýkalo. Sice v novém prostředí trénoval, ale dohoda o penězích pořád vázla. Až minulé úterý Nymburk dokázal Brnu zaplatit. "Několikrát už se stalo, že hráči (brněnského trenéra) pana Pospíšila měli cestu k dalšímu angažmá trnitou. Asi je to taková tradice," krčí rameny Křemen.

Brzo v létě vyšel najevo jeho odchod z Brna, ale Křemen se napřed musel dát dohromady po zranění nohy, kvůli němuž jenom přihlížel přípravě reprezentace.
Když se uzdravil, nastaly potíže s odstupným.

Brno inkasovalo za svého bývalého hráče a jednu z opor týmu částku v řádech statisíců korun. Údajně je nakonec vyšší, než byl původní požadavek. O tom, že Křemen týmu nyní chybí, není sporu. Brno prohrálo tři ze čtyř zápasů, na křídle mu chybí rychlost, dynamika a střelba.

Mezitím se Křemen už dostává do zápasového rytmu v Nymburce. O víkendu proti Sadské už odehrál přes dvacet minut a na hřišti pobyl až do své páté osobní chyby, která ho posadila na lavičku. "Hrát budu vždycky až do té doby, než udělám nějakou větší chybu v obraně," tuší hráč, že disciplína pod izraelským trenérem Katzurinem bude přísná.

Na konkurenci, o níž se říkalo, že v ní Křemen neumí hrát a těžko se prosazuje, se těší.

"Při vyrovnanosti kádru nedostanu v útoku tolik míčů jako v Brně a také minutáž bude asi horší. Ale i s ohledem na to je přestup jednoznačným pozitivem. Můžu se zlepšovat v kvalitním týmu se špičkovým zázemím. Nymburk je tým na evropské úrovni a tahle zkušenost mi může do budoucí kariéry hodně dát," doufá.

Proti svému bývalému klubu si zahraje v 8. kole v sobotu 4. listopadu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž