Češky rozehrály hru o medaile slibně

  • 3
Bursa - České basketbalistky zatím na cestě za obhajobou stříbrných medailí na mistrovství Evropy neklopýtly. V turecké Burse jsou po třech odehraných zápasech jako jediné z dvanácti týmů bez porážky. Cesta k medailovým příčkám však nebude snadná, i když překonaly dvě nejtěžší překážky ve skupině - Francii a Polsko.

S potížemi vyhrály svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského i utkání proti Řecku a tím si zajistily postup do čtvrtfinále. Z tohoto pohledu by už neměla být zbývající dvě utkání ve skupině s Německem a Lotyšskem po dnešním volnu vážným problémem.

Na dnešním dopoledním tréninku také Bobrovský i jeho asistent Lubor Blažek rozdávali úsměvy. Nezávisle na sobě ale přiznali, že jde spíše o masku. "Nevím, kde jsme ztratili naši herní lehkost. A hlavně jak ji získat rychle zpět," posteskl si Bobrovský.

Blažek vedl úvodní půlhodinu přípravy, která byla zaměřena hlavně na odreagování. Hráčky přeskakovaly kutálející se míče po podlaze, honily se ve dvojicích za ruce a stíhaly se v otáčejícím bludišti, které tvořily jejich spoluhráčky.

"Vypadá to, že se připravujeme na fotbalové utkání. Ale hráčky se musí v přípravě trochu pobavit," uvedl s úsměvem Bobrovský.

Odpoledne už bude mít tým volno. Po obědě basketbalistky vyrazí na vyhlášený bazar do dvoumilionové Bursy.  Po třech vítězstvích by mohla v týmu vládnout spokojenost, ale pohodu kalí utrápený výkon proti Řecku.

"S Francií jsme odehráli vynikající basketbal, po konfrontaci s těmito soupeřkami naše basketbalistky nesmírně toužily. V přípravě neustále mluvily o tom, že Francouzky porážejí celou Evropu. Na našich hráčkách byla od první minuty vidět maximální koncentrace," prohlásil Blažek.

Jenže v dalších dvou zápasech už české hráčky tak suverénně nevypadaly. "Psychika se dostala po zápase s Francií trošku do útlumu. Nejvíce se problém ukázal proti Řecku, které hrálo tvrdě a nesmírně disciplinovaně na dvacet vteřin. Naprosto bez chyb. My jsme nebyli dlouho schopni na tento herní styl reagovat," uvedl asistent trenéra.

Ovšem slabší chvilku si už vybraly všechny týmy. Jedině české basketbalistky ale stačily krizi překonat a ještě zvítězit.  V úterý čeká reprezentantky od 15 hodin utkání s Německem, které je na posledním místě ve skupině A se třemi porážkami.

"Nejdůležitější z naší strany bude, abychom udrželi herní tempo a nenechali si vnutit dvacetivteřinové útoky soupeřek a tím jsme přistoupili na pomalý basketbal. Němky sázejí na dril, v němž převažuje před herním myšlením nacvičená kombinace. Musíme využívat rychlé protiútoky. Německo určitě není soupeřem, kterého se bojíme," řekl Blažek.

Basketbalistky jsou na ME v Turecku bez příznivců 

Skupina bubeníků z Trutnova doplněná několika příznivci z Brna, která na mistrovství Evropy v Řecku před dvěma lety vytrvale hnala české basketbalistky až ke stříbrným medailím, tentokrát na šampionátu v Turecku chybí. Důvodem jsou příliš vysoké cestovní náklady a hlavně obtížná dostupnost turecké Bursy a Ankary automobily po vlastní ose.

"V Řecku nám vytrvalým povzbuzováním bubeníci hodně pomohli. Je škoda, že se za námi nemohli vypravit," řekla kapitánka týmu Hana Machová.

V nejbouřlivějším prostředí hrají domácí Turkyně, které se také před dvoutisícovou návštěvou v Izmiru vypjaly k vynikajícím výkonům. Porazily Srbsko a Černou Horu a v zápasech s Ruskem a Litvou jim uniklo vítězství až v závěru.

Ve skupině A v Burse, kde hrají české basketbalistky, mají zhruba po dvou desítkách příznivců Francouzky, Lotyšky a také Polky. Podle vysokých postav tvoří výpravu lotyšských příznivců bývalé basketbalistky s rodinami.

Na zápasech jsou nepřehlédnutelní. Chodí v reprezentačních dresech, na tvářích mají vyobrazenou malou lotyšskou vlajku. V hledišti je Lotyše také nejvíce slyšet a jejich basketbalistky mají blízko k historickému úspěchu.

Do závěrečného turnaje mistrovství Evropy se Lotyšsko probojovalo pouze v roce 1999 v Polsku, kde skončilo deváté. Letos v Turecku má už na kontě vítězství nad Polskem a Německem a mají na dosah čtvrtfinále.

Po divácké stránce je program mistrovství v Burse na pokraji zájmu. Na zápasy chodí necelé tři stovky diváků a hlediště zeje z velké části prázdnotou.

Jako z jiného světa proto působí fotografie z padesátých let minulého století, kdy se hrálo mistrovství na otevřených stadionech většinou před návštěvami více než deseti tisíc diváků.

"Tehdy zřejmě měli lidé jiné zájmy a hlavně nebylo tolik jiných lákadel. Dnes už jsou sportem přesyceni. A ženský basketbal bohužel tolik neláká," uvedl k diváckému propadu vedoucí českého týmu Jiří Hamza.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž