Česko si troufá na MS basketbalistek 2010

Praha - Česká basketbalová federace (ČBF) usiluje o pořadatelství mistrovství světa žen v roce 2010. Před odletem ženského týmu na světový šampionát v Brazílii to oznámilo vedení svazu. Česko se rovněž uchází o pořadatelství mistrovství Evropy žen v roce 2009, podle místopředsedy ČBF Jiřího Hamzy je v tomto případě žhavým kandidátem.

"Rozhodnutí o pořadatelství mistrovství Evropy v roce 2009 by mělo padnout na podzim. To by k nám měl přijet i generální sekretář světové basketbalové federace FIBA a to bychom chtěli oficiálně otevřít i záležitost ohledně kandidatury na světový šampionát v roce 2010," potvrdil Hamza úmysly ČBF.

Podle vedení ČBF by dvojnásobné pořadatelství během dvou let nemuselo být nereálné. I proto, že o přidělení rozhodují dva samostatné orgány - FIBA a FIBA Europe.

"Tady bych problém neviděl. Ovšem je fakt, že kdybychom uspěli s přidělením mistrovství Evropy, pak by to mohli protikandidáti na svět použít proti nám," uvedl Hamza.

Podle něho je Česko žhavým kandidátem na pořadatelství ME a momentálně jediným zájemcem, který nahlas mluví o pořadatelství MS 2010, které s největší pravděpodobností bude  Evropě.

"Teoreticky může mít o světový šampionát zájem libovolný počet zemí, ovšem my předpokládáme, že jich ve hře bude zhruba trojice. Údajně se již do příprav pustila Francie, ve hře by bylo Rusko a rovněž jsem slyšel o Maďarsku. Jenže ty jsou teď po sportovní stránce na nižší úrovni, což by nejspíš byla rozhodující nevýhoda," jmenoval Hamza možné adepty.

Především Rusko by podle něho bylo velmi vážným soupeřem. "Náklady na pořadatelství mistrovství světa odhadujeme na padesát až sto milionů korun, které by se Rusku z kapsy tahaly určitě snadněji," konstatoval Jiří Hamza.

Přímé náklady na organizaci mistrovství Evropy v roce 2009 by se podle Hamzy pohybovaly v rozsahu od třiceti do padesáti milionů korun.

Vedení ČBF už má konkrétní představy i o umístění šampionátů. Centrem by určitě bylo Brno, tuzemská bašta ženského basketbalu, druhým pořadatelským městem s velkou pravděpodobností Ostrava. Nad třetím místem dosud visí otazník. Logicky by se sice nabízela Praha s moderní Sazka Arenou, ovšem jsou tady určité pochybnosti.

"Měli bychom strach, že by nemuseli přijít lidi," řekl Hamza.

Jisté je podle něho to, že pokud by Česko uspělo s kandidaturami na ME 2009 i MS 2010, hostila by oba šampionáty stejná pořadatelská města.

Basketbalové mistrovství Evropy žen v roce 2007 se uskuteční v Itálii a poprvé za účasti 16 týmů, nejbližší světový šampionát začne v úterý v Brazílii a za čtyři roky by se měl vzhledem k rotačnímu systému konat v Evropě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž