Veronika Voráčková během zápasu kvalifikace na ME proti Irsku. | foto: ČTK

EuroBasket je na dosah. Češky v Praze deklasovaly Irky o sedmnáct bodů

  • 11
V poklidném tempu a bez komplikací zvládly české basketbalistky předposlední duel kvalifikace o postup na červnové mistrovství Evropy. V pražské hale Královka předčily Irky jednoznačně 74:57 a v nedělním duelu s Nizozemkami jim k jistotě účasti na vrcholné akci stačí i prohra o pět bodů. Reprezentantky táhly především Veronika Voráčková a Natálie Stoupalová, které zaznamenaly shodně 16 bodů.

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové se ve skupině I díky třetí výhře posunuly na první místo, které zaručuje účast na červnovém EuroBasketu, který uspořádají Izrael a Slovinsko.

„Trochu jsme od Irek čekaly tvrdší hru, ale nakonec k ní úplně nedošlo, takže v tom nás neprověřily. Měly jsme zápas pod kontrolou, ale určitě byly úseky, kdy se nám hra moc nevedla, a spousta hráček má ještě rezervy,“ zhodnotila Ptáčková.

Česko vs. Irsko

Reportáž z utkání

Češky budou chtít postup stvrdit v neděli od 18:00 opět v Královce proti Nizozemkám. Jelikož protivnice loni v listopadu porazily 71:66 a mají příznivé skóre, mohou si dovolit i neúspěch rozdílem pěti bodů.

Proti Irkám basketbalistky sice v první čtvrtině prohrávaly 4:7 a 10:12, avšak poté nasadily průběh zápasu do očekávaného vzorce. Soupeřkám ve zbytku úvodní desetiminutovky povolily jen dva body, samy jich nastřílely 16. Osm zapsala Voráčková, jež se vyžívala v samostatných nájezdech, zpoza trojkového oblouku mířily přesně Gabriela Andělová, Renáta Březinová i Petra Holešínská.

Zkraje druhé části reprezentantky pokračovaly v destrukci soupeřek, dominovaly hlavně díky kompaktní obraně a přechodům do útoku, v němž rychle a přesně zakončovaly. Už po čtyřech minutách čtvrtiny si vypracovaly pohodlný náskok 34:17, a přestože následně mírně polevily a zasekly se v útoku, na což trenérka Ptáčková reagovala oddechovým časem, v polovině utkání vedly 43:27.

Eliška Hamzová (vlevo) se snaží sebrat míč irské soupeřce Orle O'Reillyové.

Náskok kolem 15 bodů si bez obtíží udržovaly i ve třetí čtvrtině. Když Voráčková, která nadále hýřila aktivitou, zvýšila trojkou na 53:37, zažila první minuty v seniorské reprezentaci sedmnáctiletá Dominika Paurová. Jedním proměněným trestným hodem se i ona podílela na skóre 58:39 po třetí části. Debut si odbyly i o rok starší Emma Čechová a Pamela Effangová.

„Jestliže nastoupily v reprezentaci v sedmnácti, v osmnácti letech, tak v nich je určitě velký potenciál,“ ví trenérka Ptáčková, která na palubovku vyslala všech dvanáct hráček ze zápasové soupisky, což svědčí o tom, že Češky měly utkání pevně pod kontrolou, a tak v něm mohly dát prostor mladým hráčkám, aby posbíraly zkušenosti.

Absenci jedné z hlavních českých hvězd Julie Reisingerové, která se ze srazu omluvila s tím, že potřebuje doléčit zranění, skvěle vykompenzovala jiná pivotka Stoupalová, jež trefila 16 bodů.

Kateřina Zeithammerová se snaží prosadit přes bránící hráčky Irska.

Irkám nepomohl ani fakt, že proměnily deset pokusů za dva body a devět za tři, jejich nejlepší střelkyní byla se 16 body Edel Thorntonová.

Češky utkání kontrolovaly až do konce, po závěrečné siréně si užívaly aplausu tisícovky fanoušků. Očekávaným vítězstvím se naladily na nedělní duel s Nizozemkami, v němž budou chtít postup na EuroBasket stvrdit.

„Nebudu mluvit o šancích. S maximální bojovností počítám, ale musí být kvalitativně výkon opravdu maximální. To, co jsme předvedly dnes, by podle mě nestačilo,“ přemítá Ptáčková.

Ve skupině I původně figurovaly ještě Bělorusky, které však byly vyloučeny kvůli tomu, že jejich země podporuje ruskou agresi na Ukrajině. Na šampionát projdou pouze vítězky skupiny.

Kvalifikace basketbalistek o postup na ME 2023

v Praze - skupina I

Česko - Irsko 74:57 (26:14, 43:27, 58:39)

Sestava a body Česka: Voráčková 16, Vyoralová 7, Březinová 8, G. Andělová 3, Hamzová 2 - Stoupalová 16, Holešínská 10, Sklenářová 6, Effangová 3, Zeithammerová 2, Paurová 1, Čechová
Nejvíce bodů Irska: E. Thorntonová 16, Herlihyová 15, Finnová a Meliaová po 9
Fauly: 23:19. Trestné hody: 21/16 - 12/10. Trojky: 8:9. Doskoky: 48:41.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž