Candace Parkerová a její dcera Lailaa Nicole Williamsová během udělování cen...

Candace Parkerová a její dcera Lailaa Nicole Williamsová během udělování cen Kids' Choice Awards | foto: AP

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

  • 0
Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila krátce po 38. narozeninách kariéru. Dvojnásobná olympijská vítězka oznámila své rozhodnutí dva týdny před startem nové sezony WNBA, kterou jako první hráčka dokázala vyhrát se třemi různými týmy. Loni triumfovala s Las Vegas Aces, o další úspěch usilovat nebude.

Jednička draftu z roku 2008 strávila v zámořské soutěži 16 sezon. První titul získala v roce 2016 s Los Angeles Sparks, před třemi roky přidala další v dresu Chicago Sky.

Do historie WNBA se Parkerová zapsala také jako první basketbalistka, která v jedné sezoně získala ocenění pro nejlepšího nováčka a nejužitečnějšího hráčku. Vysloužila si i cenu MVP ve finále v roce 2016 či pro nejlépe bránící hráčku soutěže před čtyřmi roky.

Smečující maminka se stala miláčkem Ameriky. Teď si chce podmanit Evropu

To je však jen jedna část její sportovní dráhy. Ještě před úspěchy mezi profesionálky táhla dvakrát – v letech 2007 a 2008 – univerzitu Tennessee k titulu v národním turnaji NCAA.

S americkou reprezentací zvítězila na olympijských hrách v Pekingu 2008 a Londýně 2012. Roku 2013 slavila euroligový titul v dresu Jekatěrinburgu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž