Bude v neděli znám mistr?

P r a h a - V sobotu odstartuje další pokračování seriálu finále basketbalové ligy mužů. V předchozích dvou duelech byl k vidění velmi vyrovnaný basket, množství dramatických momentů a dobré týmové i individuální výkony. Pražský USK dokázal dvakrát Opavu pořádně vystrašit, ale nyní je na něm, aby potvrdil výhodu domácího prostředí. Pokud to nedokáže, může být o titulu rozhodnuto již v neděli.

Jak bylo možno vidět v předchozích dvou střetnutích, v souboji obou týmů mohou rozhodovat maličkosti. "Ve finále na sebe narazila dvě naprosto vyrovnaná mužstva," nechal se v Opavě slyšet trenér USK Milan Šedivý. Týmy mají poměrně široké kádry, mohou si dovolit poslat na hřiště více hráčů a udržet tak vysoké tempo bez rizika, že borci závěr fyzicky nezvládnou. V Opavě se vždy hrálo až do posledních vteřin nadoraz, což diváci dokázali ocenit.

I přes kvalitní lavičky je zřejmé, že výkony obou mužstev stojí a padají na několika klíčových hráčích, kteří nemohou být plnohodnotně nahrazeni. V pražském týmu jsou to Hrubý, Cyrulik a Medenica, Opava spoléhá zejména na Andersona a v posledním utkání excelujícího Trnku. Absence některého z vyjmenovaných by příslušný tým těžce zasáhla.

Zatím se zdá, že trumfy třímá v ruce opavský celek. I přes velmi dramatické koncovky dokázala v domácích duelech uhrát důležité výhry a narozdíl od svého soupeře nestojí před nutností vyhrát. Také vědomí úspěšně - byť s notnou dávkou štěstí - zvládnutých koncovek může mít dobrý vliv na psychiku a sebevědomí hráčů. Zároveň však může stejná skutečnost povzbudit i vysokoškoláky, kteří si dokázali, že i v cizím prostředí dokážou svého soupeře pořádně zmáčknout.

Každopádně je již předem možno říci, že na diváky čeká dvojice kvalitních a dramatických duelů, jež přinesou skvělou podívanou. O tom, zda bude po víkendu slavit Opava titul, či začne série od nuly, se rozhodne v sobotním hraném od 17:30 hodin a v nedělním zápase, který začíná v 14:00, a z něhož druhý poločas vysílá ČT2.

Prohlédněte si výsledky  play off


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž