Brno přerušilo nepříjemnou sérii

  10:20
P r a h a - Šňůru pěti proher v řadě prolomili v první lize basketbalisté BVV Brno, po bojovném výkonu nečekaně porazili loňského mistra a lídra soutěže tým USK Praha 95:84. "Dali jsme do hry srdce, a pokud to zopakujeme i v dalších zápasech, mohli bychom sérii neúspěchů zlomit," řekl brněnský pivotman Aleš Kočvara. "Rozhodlo naše nasazení a menší počet chyb než v jiných zápasech. Velmi dobře jsme hráli v obraně, a dokud se mu dařilo, byl hvězdou utkání rozehrávač Pavlík," chválil trenér Miroslav Pospíšil. Čest Pražanů tak zachraňovala Sparta, která v neděli doma pokořila zatím druhou Opavu.

Pavlík v souboji rozehrávačů na body porazil Pelešku z USK 20:0. V závěru poločasu získali brněnští košíkáři mírný náskok, který si až do konce nenechali vzít. Pražanům naopak nevycházely tříbodové pokusy, stěžovali si na vlastní chyby.

Pod košem stále bez Svobody, navíc po polovině zápasu bez zraněného Němce dohrávali Brňané. Vedle pivotmana Kočvary se vystřídali Hájek a Prachař. "Němec dokázal za Svobodu dobře zaskočit, Prachař zatím nemá tolik zkušeností," srovnával Kočvara. "Roli jsme měli snažší tím, že USK hráli bez druhého klasického pivotmana. A ve skupině A1 je ideální šance dát prostor právě takovým hráčům, jako je Prachař," dodal trenér Pospíšil.

Frána odrovnal pod koši Opavu
"Frána mě obrovsky překvapil, protože po derby s USK měl zdravotní problémy a vůbec netrénoval," poznamenal spokojený trenér Sparty Michal Ježdík. "Právě Frána s Dvořákem jasně přehráli své protějšky, což bylo pro naši výhru rozhodující."

Opavský kouč František Rón uznal, že jeho tým si zasloužil prohrát. "Naši hráči asi po zaváhání USK Erpet podlehli nějaké euforii a už se viděli na prvním místě. Řekli si, že se nemůže nic stát, a dostali od Sparty lekci. Myslím, že nám pomůže k návratu z výšin na pevnou zem," tvrdil Rón. "Třeba v útoku jsme tentokrát připomínali mátohy a v obraně neuhlídali Fránu."

Ježdík naopak mohl být spokojen s výkony většiny hráčů. "Proti prohranému derby s USK byl přístup úplně odlišný. Když takhle zahrajeme i proti Kunínu, určitě to může být vyrovnaný zápas a není důvod si nemyslet, že bychom aspoň jednou mohli nad tímto soupeřem vyhrát."

Rozhodla první čtvrtina
Lepší začátek utkání si pardubičtí basketbalisté snad ani nemohli přát. V první čtvrtině deklasovali Kroměříž 31:9 a hned v úvodu tak prakticky rozhodli o dělbě bodů. Domácí jasně převýšili soupeře ve střelbě, dobře bránili, dařila se jim kombinace i rychlé protiútoky. "Za výkon v první čtvrtině si domácí výhru zasloužili. My jsme si naopak za tento úsek zápasu zasloužili prohrát o čtyřicet bodů," prohlásil kroměřížský trenér Jaroslav Prokš.

Jednoznačná partie však už v dalším průběhu zápasu nenašla své pokračování. Pardubická obrana už nebyla důsledná, zhoršila se i střelba domácích hráčů a Kroměříž začala své bodové manko stahovat. "Odešli jsme po taktické stránce a nezvládli jsme základní herní činnosti. Hra byla chaotická," prohlásil pardubický trenér Miroslav Marko. Kroměříž však dokázala skóre snížit pouze na devět bodů. Výraznější zdramatizování utkání nebylo v jejích silách, protože se hráči nevyvarovali zbytečných chyb. "Ve zlomových momentech se ukázala nezkušenost některých hráčů," poznamenal Prokš.

Závěr režíroval Hitchcock
Nervy fanoušků Nymburka praskaly jeden po druhém stejnou rychlostí, s jakou jejich basketbalisté v poslední čtvrtce ztráceli obří vedení 88:66. Ústečtí, pověstní drtivými závěry, nedbali teplot a nemocí, jež je nyní stíhají, a enormním úsilím poznatelným ve zničených a mokrých tvářích, po úsecích 9:0 a pak 18:4 dotáhli i na 108:105. Jejich nejlepší střelec Grepl mohl v čase 38:41 dokonce srovnat, ale svou trojku, stejně jako pět ze sedmi dalších před tím minul a Nymburk se navzdory šesti ztrátám ve čtvrtině spasil. A to trestnými hody, jichž házel v duelu 54! Za skvostnou obranu Grepla, na něhož nechal projít minimum přihrávek, si titul Hráč zápasu vysloužil nenápadný domácí křídelní dříč Novotný, který navíc přidal 16 bodů.

Nymburk celý zápas vedl. Překonával i nepříjemný presink soka, jemuž byla k ničemu i místy zkoušená zónová obrana. Ústí skvěle ničil pivot Vuksanič (střelba 12/10), jenž navíc ubránil Suka. Díky němu, Stevovičovi, jenž ubral na sólo průnicích ve prospěch snových asistencí, a přísné osobní obraně tým dominoval v důležité třetí čtvrtině. Jenže kolaps obrany, velký výpadek Kroupy na rozehrávce, kde musel často vyvážet míč Jelínek, a pokračující nedůslednost v obranném doskoku pomohly k dramatu. "Je to hrozně důležitá výhra, ale už není náhoda, že jsme podruhé za sebou dostali přes sto bodů," řekl kouč Predrag Benáček.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Leverkusen proti Stuttgartu, Lipsko smetlo Dortmund, Bayernu zajistil body Kane

27. dubna 2024  19:13

Aktualizujeme Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy hraje se třetím Stuttgartem. Za...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  27.4

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...