Vpravo je děčínský Ondřej Šiška, vlevo Michal Norwa z Brna.

Vpravo je děčínský Ondřej Šiška, vlevo Michal Norwa z Brna. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

V obraně hoříme, zjišťují brněnští basketbalisté znovu a znovu

  • 3
Nepřipouštěli si, že by ten veledůležitý zápas nezvládli. Po sobotní domácí porážce 72:83 s Ústím nad Labem se ale basketbalisté MMCITÉ Brno v nejvyšší soutěži propadli (opět) na úplné dno.

„V útoku se nedařilo. Hráli jsme chaoticky, ale hlavně v obraně jsme nepokryli jejich střelce,“ smutní brněnský pivot Michal Norwa. „Byli jsme poměrně dobře připravení na cizince v dresu Ústí, ale bohužel nás porazili Češi. S takovou obranou jsme si ale ani vyhrát nezasloužili,“ doplňuje trenér MMCITÉ Tomáš Pětivlas.

Ačkoliv se sezona teprve rozjíždí, víkendový souboj dvou posledních celků tabulky byl pro brněnskou pohodu hodně významný. „Pořád jsme relativně mladý tým. Kluci nemají moc zkušeností se zápasy, kdy bychom měli být favorité,“ přemítá 32letýNorwa. „Ale na hřišti jsme tým, musíme se s tím poprat. Nikdo nám nedá nic zadarmo.“

Ačkoli se MMCITÉ chtělo vyhnout barážovým peripetiím, jaké prožilo na jaře, po víkendu a sedmi odehraných kolech mají Brňané v rukou černého Petra. „Celkově v obraně hoříme. I když si řekneme o nějakých hráčích, že musíme být u nich, stejně jim nabídneme volnou střelu,“ popisuje zkušený Norwa.

Obměněný a omlazený Pětivlasův tým také limitují zranění. V sobotu se Brňané museli obejít bez rozehrávače Šotnara a střelce Prášila. „Pořád se sehráváme a bez nich je to těžší,“ oznamuje Norwa.

Právě bodový přísun 202 centimetrů vysokého pivota je v posledních duelech jednou z příjemnějších zpráv pro MMCITÉ. „Poslední tři roky jsem byl skoro pořád zraněný, ale koleno teď snad drží, fyzicky se cítím dobře,“ pousměje se střelec sobotních 13 bodů, s nimiž patřil mezi tři nejúspěšnější domácí hráče.

„Bavili jsme se už dřív, že mám hrát víc na koš, i proto dávám nějaké body. Ale to není podstatné. Když je nedám já, vždycky se najde někdo jiný,“ podotýká sympaticky Norwa. „Je ale špatné na domácí půdě dostat tolik bodů, kolik se povedlo dát Ústí.“

V MMCITÉ moc času na nápravu nemají. Zápasový kvapík pokračuje ve středu, kdy míří na palubovku čtvrtých Pardubic. Do domácí haly ve Vídeňské ulici se Brňané vrátí příští pondělí, před kamerami ČT sport přivítají svitavské Tury.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž