Zuzana Žirková (vlevo) a její spoluhráčky z Gambrinusu Brno se staly vítězkami Českého poháru. Momentka z ligového utkání s USK.

Zuzana Žirková (vlevo) a její spoluhráčky z Gambrinusu Brno se staly vítězkami Českého poháru. Momentka z ligového utkání s USK. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Brněnské basketbalistky uhájily pozice. Po výhře nad USK jim patří Český pohár

  • 5
Hráčky Gambrinusu Brno zůstávají na trůnu českého basketbalu. V Domažlicích se staly vítězkami Českého poháru, když ve finálovém střetnutí přehrály celek USK Praha 93:85. Brňanky tuto trofej získaly už počtrnácté v řadě. Třetí příčka náleží basketbalistkám Kary Trutnov, které přehrály Valosun Brno 85:71.

Finále

Gambrinus Sika Brno – ZVVZ USK Praha 93:85 (26:25, 54:48, 73:63)

Příslib velké bitvy mezi rivaly českého basketbalu se naplnil především v prvním poločase. Jeho průběh nabídl několik změn ve vedení, po většinu této dvacetiminutovky však tahaly za delší konec obhájkyně z Brna. Již po minutě získaly čtyřbodový náskok. Nájezd Hany Horákové znamenal už vedení 13:6 a trenér USK Lubor Blažek raději přerušil nápor soupeře oddechovým časem.

Kateřina Elhotová a po ní Lindsay Whalenová snižovaly na tříbodový rozdíl 12:15, byla to jen krátká mezihra před brněnským náporem – 24:14. Jenže pak přišly velké chvíle pro USK, jedna šestka Nykeshi Salesové přinesla snížení na 25:26. Oba týmy v těch chvílích ukazovaly rychlý, atletický basketbal špičkové evropské úrovně.

V úvodu druhé čtvrtiny poslala svůj tým do vedení 28:26 trojkou Evanthia Maltsiová a po tříbodové akci Whalenové to bylo 34:28 pro USK. Rychlé protiútoky po chybách Pražanek ale znamenaly další obrat ve skóre. Eva Vítečková trojkou a Tamika Whitmoreová trestnými hody posunuly skóre na 40:36 a Gambrinus si dvou až šestibodové vedení udržoval až do konce první půle.

Útočný basketbal přinesl poločasový výsledek 54:48. Patnácti body se v něm blýskla Lindsay Whalenová.

S úvodem druhého poločasu si Brňanky získaly náskok devíti bodů, přesýpání skóre ale pokračovalo: Ieva Kublinová zpod koše vyrovnávala na 63:63. Jenže přišly chyby Pražanek a po nich desetibodová šňůra, kterou Zuzana Žirková korunovala trojkou v poslední vteřině třetí části hry.

"Právě tady se rozhodovalo. Chtěli jsme jít do rychlého protiútoku, ale zbytečně jsme ztratili míče," zněl zklamaný komentář trenéra USK Blažka.

Vleklé spory brněnských trenérů s rozhodčími vyvrcholily v poslední desetiminutovce, kdy si Jan Bobrovský vykoledoval technickou chybu. Pražanky Maltsiová s Elhotovou ji využily ke snížení na rozdíl šesti bodů.

Byla to však jen krátká epizoda ve vývoji zápasu, náskok Gambrinusu brzy narostl na dvouciferný rozdíl. Zbývalo 4:38 do konce zápasu, když Maiga-Baová po náběhu zvyšovala na 86:73.

Brňanky ještě v jednu chvíli vylepšily rozdíl na čtrnáct bodů, aby Pražanky poté korigovaly na finálních 93:85. Cestu za obhajobou vítězství v Českém poháru tím ale Gambrinusu Brno výrazněji neztížily.

"Měli jsme velkou touhu zvítězit. Dneska holky hrály líp než v zápasech, které jsme s USK prohráli. Rozhodli jsme na obranné polovině," shrnul zápas Milan Veverka, asistent trenéra Gambrinusu.

"V celém zápase jsme neměli dostatečně silnou pivotku, která by zabránila útočným doskokům soupeře," hodnotil trenér Blažek fakt, že se Brňanky v zápase dostaly k devíti odraženým míčům, zatímco USK jen ke třem. 

Nejlepší střelkyně: Maiga-Baová 17, Žirková a Kulichová 14, Vítečková 12, Fegyvernekyová 11, Frölichová 11, Horáková 9 - Maltsiová 26, Whalenová 19, Kublinová 14, Salesová 11, Elhotová 9.
Rozhodčí: Lukeš, Kučera, Macela. Trestné hody: 22/19 - 17/14. Trojky: 4:11. Fauly: 17:23. Diváci: 550.

Zápas o 3. místo

BK Kara Trutnov – Valosun Brno 85:71 (19:25, 37:41, 66:50) 

Trutnovské basketbalistky do zápasu vstoupily pětibodovým vedením, Valosun však dokázal rychle reagovat. Nalezl cestu zónovou obranou soupeřek a a sérií dvanácti bodů otočil ze 2:7 na 14:7. Brňanky svůj náskok pozvolna navyšovaly, trojka Veroniky Vlkové znamenala vedení 35:23.

Zvýšenou bojovností se ale Východočešky vrátily do zápasu. Po trojce Dariny Mišurové a nájezdu Kateřiny Křížové snížila Kara na 35:37. Velký obrat pokračoval také po přestávce. Po dlouhé době poprvé poslala svůj tým do vedení (46:45) trutnovská kapitánka Darina Mišurová.

To však nebylo ze strany Kary vše. Mišurová rozjela své skvělé střelecké představení. Jenom ve třetí čtvrtině zaznamenala devatenáct bodů, v celém zápase pak ojedinělých 36 bodů (11 úspěšných střel z pole ze 17 pokusů, z toho trojky 5/7, trestné hody 9/9). "V první půli to nebylo střelecky nic moc. Ve druhém poločase jsem měla pozice a vyloženě mi to tam padalo," komentovala svůj výkon Mišurová. "Důležité je ale vítězství, ne počet mých bodů."

Valosun si během třetí části hry připsal pouze devět bodů oproti 29 trutnovským. O držitelkách bronzových medaili bylo po půlhodině hry rozhodnuto, zbývají desetiminutovka byla jen otázkou skóre.

Nejlepší střelkyně: Mišurová 36, Křížová 14, Štěpánová 11, Hartigová 10 - Loudenová 19, Vlková 16, Millerová 10, Kysilková a Zrůstová 8.
Rozhodčí: Karásek, Hošek. Trestné hody: 15/15 - 17/12. Trojky: 10:5. Fauly: 23:19. Diváci: 120.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž