Brabencovou lákají peníze a francouzština

B r n o - Basketbalově si asi moc nepomůže, to ví bývalé reprezentační křídlo Andrea Brabencová už nyní. Z Králova Pole do belgického Charleroi ale neodchází kvůli tomu, aby si zlepšila jméno a třeba se pokusila vybojovat zpět dres národního týmu. "Hlavní roli hrály peníze. V Králově Poli jsme byly tři měsíce bez koruny a naději, že se situace zlepší, jsem přestala věřit," přiznává šestadvacetiletá Brabencová. V Charleroi by měla působit za podmínek srovnatelných s naší ligou, v průměru si tam kvalitní zahraniční hráčka přijde na tisíc dvě stě dolarů měsíčně.

Bylo rozhodování, zda odejít, či zůstat, těžké?

Seběhlo se to všechno tak rychle, že jsem ani neměla moc času na rozhodování. Angažmá mi zprostředkoval přítel Gábiny Jandové, bývalé pivotmanky USK Praha a Kralup, v sobotu jsem udělala malé rozloučení s holkama z Králova Pole. Myslela jsem si, že ve svém věku už nikam dál z republiky nepůjdu, ale rozhodovaly finance, které momentálně potřebuji. V Charleroi je to jenom na jednu sezonu, v dubnu už budu zase zpátky. Pokud bych tam samozřejmě nepodepsala smlouvu na další sezonu, to se teprve uvidí.

Co si od angažmá v Belgii slibujete?

Zatím jsem to družstvo neviděla, ale bylo mi řečeno, že hráčky tam jsou průměrné, že bych je měla střelecky podržet a hrát celé zápasy. Je to nováček nejvyšší soutěže, po osmi kolech je devátý ze třinácti a chtěl by se bez problémů udržet. Kromě basketbalu si, doufám, zlepším svoji francouzštinu.

Jak váš odchod vzaly spoluhráčky z Králova Pole?

Jsou z toho takové smutné. Já mám podobné pocity, taky jsem nejásala, že musím tento dobrý kolektiv opustit. Je mi jich líto, vím, jak se teď v lize plácají. V Králově Poli se staví nová hala, nedej bože aby se neudržely. Chtěla bych jim na konci sezony zase pomoct, ale nevím, jestli to bude možné, protože hráčky z ciziny se mohou vracet jen do konce února.

Už v létě se hovořilo o tom, že Královo Pole čeká na příchod nového sponzora, a pokud některá z hráček nevydrží čekat na peníze, může si hledat místo jinde. Všechny jste ale tehdy zůstaly. Proč?

My jsme strašně chtěly věřit, že se to povede, že sponzor bude. Ale nic nevyšlo a až vlastně krátce před začátkem ligy jsme se z novin dočetly, že to měl být koncern Phillips. Předseda pan Konvička nám nic takového neřekl. Podepsala jsem smlouvu, ale poslední měsíc jsem toho už téměř pořád litovala. Po finanční stránce cítím nyní určité vysvobození.

Dá se nyní říct něco bližšího o vaší basketbalové budoucnosti?

Vůbec nemám představu, jestli v Belgii podepíšu smlouvu ještě na další rok, to by záleželo na tom, jak se mi bude dařit. Kdybych měla hned příští rok skončit, nevím, jestli bych si doma ještě něco hledala. Asi by mi zbyla kantořina.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž