Hana Machová při odjezdu do Samary

Hana Machová při odjezdu do Samary - Hana Machová, opora brněnských basketbalistek, při odjezdu do Samary. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Bobrovský: Jsme silnější než Pécs

  • 15
Samara - Brno sní o účasti ve finále Evropské ligy basketbalistek, jeho trenér Jan Bobrovský věří, že se přání může vyplnit. Stane se tak, pokud porazí v semifinálové bitvě Final Four maďarský tým MiZo Pécs. "Měli bychom to dokázat. Máme určitě silnější kádr než loni, hlavní silou a naším trumfem je v podkošových soubojích Američanka Taj McWilliamsová," uvedl kouč.

Oba semifináloví soupeři se nečekaně setkali ve středu večer v Praze na Ruzyni a zamířili společně linkovým spojem do Samary. Zápas se hraje v pátek od 14.00.

"Původně jsme chtěli letět charterem. Jenže letadlo pro zhruba šedesát lidí nebylo volné a nabídka většího a poloprázdného pro nás byla příliš drahá. Proto jsme dali přednost cestě běžnou linkou," uvedl kouč Pécse László Rátgéber.

Oba týmy si tak mohly "vychutnat" nejen noční tři a půl hodiny dlouhý let, ale i zdlouhavé a byrokraticky náročné celní odbavení nad ránem v Samaře. Do postele v luxusním hotelu Renaissance, který je jediným podobným podnikem v Samaře, se basketbalistky dostaly až o půl sedmé ráno místního času.

Oba trenéři proto nevyužili nabídku dopoledního tréninku, hráčky vynechaly i snídani a dospávaly probdělou noc.

"Dali jsme přednost až podvečerní přípravě. Hráčky si musely po namáhavé cestě odpočinout. Je škoda, že budeme mít k dispozici pouze hodinovou přípravu. Nabídnutý čas musíme plně využít,"uvedl Bobrovský.

Semifinále mezi Brnem a Pécsí má zajímavý podtext, neboť oba týmy mají stejného hlavního sponzora firmu E.ON. "Na obou stranách už se vypisují sázky na to, zda vyhraje maďarská, nebo česká energetika. To je pro nás další motivace, proč bychom chtěli v semifinále uspět," řekl manažer Brna Jiří Hamza.

Zkušeností na rozdávání má šestadvacetiletá pivotka Ivana Večeřová, která absolvovala s týmem všechny předchozí turnaje Final Four. "Asi máme herně nejvyzrálejší tým za posledních pět let. Hodně nám pomohly příchody Američanky McWilliamsové a Australanky Potové. Mám pocit, že naše herní výkonnost stoupá. Měřítkem byly zápasy s USK v lize a v poháru," uvedla Večeřová.

"Final Four je pochopitelně o něčem jiném. Bude rozhodovat každá maličkost a zbytečná chyba se může v konečném výsledku vymstít. Důležité bude, jak si poradíme s podkošovými hráčkami Pécse," dodala.

Navzdory dlouholetému působení v Evropě se McWilliamsová dostala do Final Four až s brněnským týmem. "Beru tento start velmi prestižně, přirovnala bych jej k finále WNBA. Hrozně moc si přeji uspět," uvedla čtyřiatřicetiletá hráčka. V případě úspěchu proti Pécsi se Brňanky v neděli utkají o prestižní titul s vítězem duelu Samara - Lietuvos Vilnius.

 

 

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž