Blake Schilb (15) ze hrdinou Sevilly, zajistil výhru v derby nad Málagou. | foto: Twitter Real Betis Sevilla

Záchranář Schilb: ve Španělsku rozhodl derby a byl druhým střelcem kola

  • 0
Sevilla bojuje o záchranu v nejvyšší španělské basketbalové lize ACB a v neděli získala bonus v podobě cenné výhry. Hvězdou andaluského derby s Málagou byl český reprezentant Blake Schilb, který k vítězství 89:88 pomohl 25 body - včetně vítězného koše zápasu.

Čtyřiatřicetiletý Blake Schilb neprožívá ve Španělsku příliš povedenou klubovou sezonu. On sám sice často vylétne výborným individuálním výkonem, ale jeho celek se výkonnostně trápí. Od začátku ročníku sbírá prohry a v tuto chvíli je v tabulce na předposlední - sestupové - pozici. 

Čtyřiadvacáté kolo však bylo jednou z výjimek, kdy se rodák ze státu Illinois blýskl parádní ostrostřelbou a pomohl svému týmu k výhře.

V domácím utkání se sedmou Málagou se toho od Sevilly moc nečekalo. Sice byla ve hře statistika, podle které v andaluském derby zvítězil v posledních osmi utkáních domácí tým, ale Unicaja ovládla první letošní vzájemný zápas téměř o třicet bodů - 99:71.

V neděli však Sevilla do zápasu skvěle vstoupila a hned v první čtvrtině získala sedmibodový náskok. Před přestávkou se ovšem chytil srbský střelec Nemanja Nedovič a pomohl Málaze do poločasu srovnat skóre. 

Pak už se vedení přelévalo až do úplného závěru, kdy Nedovič poslal svůj tým dvěma šestkami v poslední minutě do nejtěsnějšího náskoku. Ale poslední slovo patřilo Schilbovi, který z levého křídla najel do koše a dvanáct sekund před koncem otočil skóre. 

Málaga měla slušnou šanci na výhru, když Dragan Milosavljevič střílel v poslední sekundě z trojky, ale neproměnil a Sevilla se v tabulce dotáhla se šesti výhrami na šestnáctý San Pablo Burgos.

26.března 2018 v 16:48, příspěvek archivován: 26.března 2018 v 21:22

VIDEO: Blake Schilb gamewinner against Malaga in ACB. Great game for Schilb with 25 points on 10/13 shooting #rvisejakolev https://t.co/MYQLT5w8hF

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Blake Schilb gamewinner against Malaga in ACB. Great game for Schilb with 25 points on 10/13 shooting #rvisejakolev https://t.co/MYQLT5w8hF

„Byl to pro nás extrémně důležitý zápas, protože potřebujeme každou výhru, kterou můžeme získat, a ještě navíc to bylo derby, na které se fanoušci vždy hodně těší. Porazili jsme tým, který působí v Eurolize, což ukazuje, jak jsme se od začátku sezony zlepšili,“ řekl nadšený Schilb v rozhovoru pro Českou basketbalovou federaci.

Schilb nejenom, že dal poslední koš celého zápasu, ale také byl s 25 body jeho jasně nejlepším střelcem a s téměř čtyřiatřiceti minutami na palubovce jeho nejvytíženějším hráčem. Navíc předvedl skvělou úspěšnost, když trefil šest ze sedmi pokusů za dva body a čtyři z šesti za tři body. Přidal i tři asistence a dva bloky, což z něj udělalo hvězdu utkání s celkovou efektivitou 26.

„V závěru se ukázalo, jak mi kouč věří, protože akce se hrála na mě. Měl jsem zahrát akci pick and roll, získat na sebe pomalejšího obránce a pokusit se ho přejet jeden na jednoho až do koše, což se přesně podařilo. Věřím, že na té výhře budeme stavět a ukážeme, že máme na to udržet se v nejvyšší soutěži,“ dodal druhý nejlepší střelec a třetí nejužitečnější hráč 24. španělského kola.

Příště se Schilbův tým pokusí potvrdit cennou výhru v neděli na hřišti šesté Fuenlabrady.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž