Mike Lenzly z Nymburka zklamaný po prohraném utkání s Pardubicemi.

Mike Lenzly z Nymburka zklamaný po prohraném utkání s Pardubicemi. | foto:  Radek Cihla, MAFRA

Basketbalový šok: Nymburk padl doma. Poprvé od olympiády v Turíně

  • 3
Zrovna skončila zimní olympiáda v italském Turíně, když basketbalisté Nymburka v lize naposledy ve své hale prohráli. Že vám to připadá strašně dávno? Ano, bylo to 22. března 2006.

Už pár vteřin před koncem zatnul pardubický kouč Jan Slowiak ruku v pěst a vymrštil jí vzhůru v oslavném gestu. Dobře věděl, že to se svým týmem dokázal.

Dokázal co? Vyhrát v Nymburce. Na palubovce šestinásobného mistra se to naposledy podařilo Novému Jičínu, a to 22. března 2006.

Úchvatná série výher ve vlastní hale trvala 116 zápasů, než jí včera Pardubice ustřihly po výsledku 86:80. Hráči pak křepčili se skupinkou fanoušků, jakoby právě vyhráli celou ligu.

"Je to krásný pocit," líčil Jan Slowiak. "Ukázali jsme charakter a měli více energie než unavená sestava Nymburka."

Těžko by někdo pomyslel, že se zrodí obrovské překvapení. Nymburk byl v semifinálové sérii vepředu 2:0 na zápasy, a i když klíčový rozehrávač Arthur Lee fandil se zdravotním handicapem v modrém tričku na lavičce, vedl favorit po první čtvrtině 27:13.

"Začátek byl výbornej, jenže pak jsme je pustili zpátky do hry, hlavně horší obranou. To byla chyba," litoval Michal Křemen, nymburské křídlo.
Pardubice nejprve vysílaly směrem k soupeři lehká varování. Na chvíli nymburský náskok snížily, jenže bílá smršť si ho vždy vzala zpátky.

Když Lenzly (nakonec 29 bodů) trefil s klaksonem trojkovou střelu z obrovské dálky, vedl obhájce titulu 67:57 po třech čtvrtinách.

"Přesto jsme to nechtěli odevzdat bez boje," řekl Slowiak. Do koncovky vyslal partu bojovníků, která v závěrečném dějství zválcovala Nymburk 29:13!

Když se v posledních vteřinách neujala trojková střela kapitána Sokolovského, bylo jasno. Série se vrací do Pardubic, kde se hraje čtvrtý zápas v sobotu od 19 hodin. Přenos vysílá ČT4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž