Ladislav Sokolovský (vpravo) a Tre Simmons z Nymburka přečíslili Douniu Issu z

Ladislav Sokolovský (vpravo) a Tre Simmons z Nymburka přečíslili Douniu Issu z Gravelines. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalový Nymburk čeká bitva s Valencií, třináctým soupeřem v lednu

  • 1
Nejtěžší soupeř v osmifinálové skupině EuroCupu, který má dosud dvě vítězství a žádnou porážku, stejně jako český mistr z Nymburka. A basketbalová legenda Jiří Zídek jej neváhá označit za favorita úterního vzájemného střetnutí v pardubické ČEZ Areně (od 17 hodin). O kom je řeč? O španělské Valencii.

Tento tým dokázal dvakrát v poslední dekádě dokonce celý EuroCup vyhrát. V poháru působí již pošesté a dvakrát si k tomu vybojoval možnost zahrát si ještě o úroveň prestižnější Euroligu.

Valencia Basket Club

Basketbalový klub ze španělské Valencie byl založen v roce 1986 a do nejvyšší ACB ligy postoupil už dva roky nato.

Za dobu své historie získal jednou španělský pohár (2008) a dokonce dvakrát (2003 a 2010) EuroCup, v němž bude soupeřem českému mistrovi z Nymburka.

Domácí zápasy hraje Valencie v hale Pabellón Fuente San Luis pro 9000 diváků. Klubové barvy jsou oranžová, fialová a bílá, na lavičce po nedávném vyhazovu trenéra Paca Olmose působí Chorvat Velimir Perasovič.

"Už jen samotný fakt, že hraje španělskou ligu, která je dlouhodobě považovaná za nejlepší soutěž v Evropě, hovoří sám za sebe," podotýká Zídek. Kvalitu ligy podtrhuje fakt, že Valencie se přes zmíněné úspěchy nyní pohybuje ve středu tabulky až na osmém místě s bilancí 9 vítězství - 9 porážek.

Naposledy ale přehrála přesvědčivě madridské Estudiantes, kde ještě loni působil druhý Čech v NBA Jiří Welsch, v poměru 85:71, a předtím v EuroCupu rozdrtila lotyšskou Rigu 80:49.

To Nymburk po úžasné sérii osmnácti výher v řadě o víkendu ve VTB lize v polské Gdyni padl - prohrál 66:77 a generálka na Valencii mu nevyšla. Z předchozí porážky v Pardubicích s litevským Rudupisem Prienai se ale oklepal střelhbitě - následovala zmíněná šňůra.

"Jestli se teď povede něco podobného, to ukáže až čas. Podle mě je ale výhoda, že nehrajeme jen EuroCup a českou ligu. Nemusí se týden čekat na reparát," soudí Zídek.

Pro Nymburk to každopádně bude třináctý zápas během 31 lednových dnů.

Ve španělském týmu působí řada hvězd, pětice z nich se podepsala pod předloňský triumf v EuroCupu. "Jejich styl odpovídá prostředí. Ve španělské lize se neprosadí hráč, který by nebyl dobře fyzicky vybavený a silný v situacích jeden na jednoho," říká Zídek.

Nejvíce bodů zatím v poháru dávali křídelník Caner-Medley (v průměru 15 na utkání), rozehrávači Martinez (12) a De Colo (10,8) a pivot Liščuk (10,8). Důležitými postavami jsou také křídla Claver nebo Pietrus. "Claver je jedním z nejlepších basketbalistů-atletů v Evropě," upozorňuje Zídek na borce, který zatím stihl v EuroCupu jen dva zápasy.

"Mně osobně se ale nejvíc líbí hra Liščuka. Je pod košem neuvěřitelně pracovitý a má výtečnou práci nohou," dodává.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž