Basketbalový Děčín zažívá změnu

Děčín - Na lavičce i při tréninkovém drilu má respekt. Je neoblomný. Zdá se, že Jan Šedivý, od nedávna nejmladší trenér v Národní basketbalové lize, svoji úvodní kapitolu coby kouč Děčína zvládl hravě. "Nemám potíže, hráči dřou do krve. Můj nízký věk není překážkou," prohlásil třicetiletý trenér. V kádru má pět starších hráčů než je sám, přesto dostal velkou šanci. Jeho učitel Jan Skokan ho v pondělí sledoval z tribuny. Šedivý vyslal už při svém jmenování zřetelný signál, s čím funkci přebírá: "Budu náročnější, tvrdší," vzkázal bez ostychu.

A je. Podle místních expertů zásadním způsobem. "Kdysi jsme se v polovině srpna věnovali ještě tenístkům a dalším doplňkovým sportům. Teď už je vše o basketbalu," mění scénář bývalý košíkář Děčína a Ústí nad Labem. Druhý blok letní přípravy běží třetí týden.

Může porovnávat, dříve byl asistent. Šedivý tráví v hale pět hodin denně. Oproti předchůdci Janu Skokanovi se snaží pracovat více individuálně. "Basketbalisty rozděluji na skupinky po čtyřech pěti, kde mají přesně definované resty k odstranění," nechává nahlédnout pod pokličku.

V praxi to znamená, že například Modr s Hrubým musí pracovat zejména na obraně. Má  běžné starosti. Hlavně ho trápí zranění opor Zalužanského a Snopka. "Bezcharakterní střelce potřebujeme, hodně nám budou pomáhat," tuší.

Zkušený kanonýr Zalužanský dostal z ničeho nic  zánět šlach na ruce. Snopko si při plážovém volejbalu, který měl na soustředění jako  doplňkový sport, špatně šlápnul a pochroumal si poměrně dost vážně vazy v kotníku. Má ještě  dva dny pravou nohu v sádře.

Nastal ještě jeden problém. Šedivý se bojí, že jeho svěřenci  neseženou dostatek kvalitních soupeřů. Narychlo upečený Česko-Slovenský pohár obrovsky v  celé republice zkomplikoval pořádání tradičních turnajů.

Je pravda, že Děčín od 19. do 21  září ve slovenské Levici poměří síly s domácím výběrem, Pezinkom a Vyšehradem, i to, že jede  na Tyršův pohár do Ústí nad Labem (mimo domácích nastoupí bundesligový Weissenfels, Kunín,  BVV Brno a Nymburk), ale trenér potřebuje alespoň 16 tvrdých prověrek.

Soupeři se těžko  hledají. Šedivý lituje, že jeho celek sehrál dvě skvělé prověrky s Evrazem Jekaterinburk  (65:80) a americkým universitním výběrem Planet Basketball (80:83) už v úvodu herní  přípravy. Měly se hrát až před ligou.

S Jekaterinburkem se hrálo v Karlových Varech a zápas  měl vysokou úroveň. "Připomínal mi střetnutí, které jsem v minulé sezoně sledoval jako  pozorovatel Severské ligy na pražské Folimance," porovnal kouč.

Výraznou posilou by měl být  křídelník Lukáš Houser, jenž rychle zapadl do kádru a podle prvních zápasů vyniká v obranném  doskakování. Děčín vsadil i na mladíky: Jana Wiednera, Tomáše Kiršbauma a Marka Balíka.  Trenéra mrzí potíže pivota Hrubého, který má podle jeho slov trable v soukromém životě. S  akademiky se chystal další pivot Kukačka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž