Basketbalová Sparta věří v úspěch u soudu

  • 51
Praha - Basketbalová Sparta věří ve vítězství v soudní při s Českou basketbalovou federací (ČBF). Klub chce podáním dvou žalob u Obvodního soudu pro Prahu 6 dosáhnout toho, aby v domácím basketbalu bylo nastaveno lepší právní prostředí, změnily se stanovy a řády. A tím se zamezilo opakování událostí z utkání proti Kunínu.

Sparťané se stále nesmířili s dvěma rozhodnutími představenstva Asociace ligových klubů. To v dubnu zamítlo jejich odvolání proti žádosti o postih kunínského hráče Briana Howarda, který v několika zápasech tvrdě fauloval sparťana Davida Doušu, a pak proti kontumační prohře z třetího utkání čtvrtfinále play off, k němuž Pražané do Nového Jičína neodjeli.

Sparta teď bude chtít, aby soud obě rozhodnutí v plném rozsahu zrušil. "Rozhodně tímto jednáním nechceme poškodit jméno českého basketu," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze prezident Sparty Pavel Majerík.

"Rozhodnutí soudu bude signálem, jestli basketbalové orgány jednaly správně. Pokud nám soud dá za pravdu, bude to značit, že orgány federace postupovaly špatně, a díky tomu by se v domácím basketu mohlo posílit právní prostředí," uvedl Majerík.

Ten označil jednání federace za neodborné a nekompetentní. "Hlavně na to teď chceme upozornit a tím pomoci vytvořit lepší zázemí pro celou soutěž," dodal Majerík, podle kterého je současný profesionální aparát první ligy nedostačující a orgány ČBF jednají nepružně a pomalu.

Představitelé federace označili postup Sparty a podání dvou žalob za absurdní. Nemají obavy z toho, že by soud rozhodl, že pochybili. "Sparta jedná účelově, manipuluje s fakty a fair play v tomto případě dostává na frak," prohlásil ve vzrušené diskusi předseda představenstva Asociace ligových klubů Jaroslav Křivý.
 
"Před startem první ligy se všechny kluby v přihlášce zavazují, že budou respektovat rozhodnutí Asociace ligových klubů. Tím, že celý případ dávají k soudu, porušují předpisy ČBF a navíc se dál vystavují hrozbě disciplinárního řízení," upozornil Křivý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž