Brněnský basketbalista Oleksandr Mišula

Brněnský basketbalista Oleksandr Mišula | foto: Ondřej Kovalčík / BK Opava

Basketbalisty Brna táhne ukrajinský žolík, válkou se ovlivnit nenechá

  • 0
I když je v zápise vedený vždy jako střídající, kolem ukrajinského rozehrávače Olexandra Mišuly se momentálně točí hra Basketu Brno. V aktuálním play off je nejlepším střelcem i držitelem nejvíce odehraných minut v týmu. „Trenér to takto chce a já se na něj nezlobím, když mi dává tolik prostoru,“ usmívá se Mišula.

Právě na něm leží největší tlak v semifinálovém souboji s Opavou, v němž Brňané i přes celkových 33 bodů prohráli oba úvodní duely na hřišti soupeře. Série na čtyři výhry pokračuje v pátek a v sobotu od 18 hodin v nové hale ve Vodově ulici.

Těžká cesta z Ukrajiny. Baskeťáci, jste moc vysocí, do auta se nevejdete

Trenér svého nejlepšího střelce vynechává ze základní pětky z taktických důvodů. „Chceme začínat tak, abychom se soupeřovými hráči udělali určité dvojice. Navíc mám rád střídání do silnější sestavy, dělám to tak celou svoji trenérskou kariéru,“ vysvětluje Lubomír Růžička, pro nějž je Mišula při zranění dalších rozehrávačů, Viktora Půlpána a Rashada Maddena, naprosto nepostradatelným článkem týmu. „Stejně se říká, že není důležité, kdo zápas začíná, ale kdo a jak jej končí,“ podotýká kouč.

Ukrajinec stráví na palubovce hodně přes dvacet minut na zápas, což je víc, než na co je zvyklý. „Viktor s Rashadem nám chybí. Snažíme se hlavně Viktorovo zranění kompenzovat ještě větším nasazením v obraně a trenér se nám také snaží vštípit více defenzivní činnosti,“ přibližuje Mišula nové úkoly. Sám nejraději hraje na pozici krajního rozehrávače, a nikoli klasického dirigenta hry, kde nyní musí zaskakovat. „Přiváděli jsme ho kvůli vylepšení střelecké úspěšnosti, ale zranění si vyžádala improvizaci,“ říká Růžička.

14,2

bodu na zápas má Mišula v play off. Je tak nejlepším střelcem Brna

Basketbal Mišulovi pomáhá na chvilku zapomenout na dění v jeho vlasti. „Každý den Rusko střílí rakety na mou zemi. Mám tam téměř všechny příbuzné, je těžké na to nemyslet, mám o ně strach. Jsem ale profesionál, a tak dělám maximum, aby tyto myšlenky neměly žádný vliv na moji hru,“ popisuje.

Radost mu pak přináší divácká kulisa české soutěže. „Fandové jsou tu velmi hluční a pro sportovce je moc příjemné hrát v bouřící zaplněné hale. Snad doma dokážeme změnit jednu věc oproti zápasům v Opavě, a to výsledek,“ směje se třicetiletý rozehrávač.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž