USK Praha - Brno, Lichnerová

USK Praha - Brno, Lichnerová - Jana Lichnerová z USK Praha (uprostřed) bojuje o míč s hráčkami Brna v druhém finálovém utkání první ligy basketbalistek. | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Basketbalistky USK touží po vyrovnané partii

  • 1
Praha - Pražská Folimanka bude v pátek poprvé v historii dějištěm zápasu vyřazovací části Evropské ligy. Aby basketbalistky ZVVZ USK Praha odvrátily hrozbu vyřazení ze soutěže, musí na domácí palubovce v odvetě senzačně porazit favorizovaný Spartak Moskva, vítěze dlouhodobé části soutěže.

První vzájemný zápas v Moskvě však skončil v úterý výhrou Spartaku o 28 bodů. Vysokoškolačky teď budou usilovat o to, aby doma sehrály vyrovnanější partii než v prvním utkání a favoritovi co možná nejvíce znepříjemnily cestu za očekávaným postupem.

"Chceme uhrát se Spartakem lepší výsledek, než jaký jsme přivezli z Ruska. Tam jsme totiž poslední dvě a půl minuty prohráli 3:12, a proto konečný výsledek vypadá dost nehezky. Myslím si, že jsme v Moskvě předvedli lepší výkon, než jakému odpovídá rozdíl 28 bodů," citovaly internetové stránky klubu trenéra Lubora Blažka. "V Praze chceme sehrát lepší utkání," přál si Blažek.

Tomu bude v pátek znovu chybět zraněná americká rozehrávačka Grace Daleyová, zatímco zdravotní stav opor Sandry LeDréanové a Světlany Volné se o poznání oproti prvnímu utkání zlepšil.

Na pražskou Folimanku v pátek dorazí příslušnice absolutní světové špičky, kterým z lavičky velí slovenská trenérka Natalia Hejková. Tým Spartaku stojí na Američankách Thompsonové, Birdové, Taurasiové a Whitemorové, ruských reprezentantkách Abrosimové a Osipovové nebo Polce Bibrzycké a Portugalce Penicheirové.

"Ale v prvním zápase jsme si ověřili, že se s nimi dá hrát," uvedl Blažek. "Jakmile stáhli nejsilnější sestavu, začali jsme se jim přibližovat. Hlavní rozdíl mezi oběma týmy je v šířce kádrů. Pro odvetu bude důležité zachytit začátek utkání," nabádal Blažek.

Zápas mezi USK Praha a Spartakem Moskva začne v pátek v 18.10 hod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž