S míčem Zora Jilečková ze Strakonic, v obranné pozici Petra Reisingerová z VŠ

S míčem Zora Jilečková ze Strakonic, v obranné pozici Petra Reisingerová z VŠ Praha. | foto: Martin Bureš, MAFRA

Další rok strakonického snu. Basketbalistky vyrážejí do nové sezony

  • 0
Fanoušci si dávno zvykli, ale tak jednoduché to není. Strakonický basketbalový klub se stal pravidelným účastníkem nejvyšší tuzemské soutěže žen. Lze na ni zajít jen v sedmi městech, kde se hraje. Živý sen na jihu Čech trvá.

I pro tento ročník se povedlo zajistit prostředky, aby mohl strakonický zástupce kraje hrát důstojnou roli. "Víme, jaká je situace. Peníze na sport ubývají a nejsem přesvědčený o tom, že to bude v nejbližší době lepší," řekl prezident strakonického klubu Miloš Balák.

Předpokládá náklady na ligu žen opět ve výši kolem 4,5 milionu korun. Dát je dohromady je rok od roku těžší. Tým si však svoji strukturu drží. Trenérem je zkušený Ivan Beneš. Tři hráčky základního kádru z minulé soupisky zmizely, tři je nahradily. Tým se nemíní krčit na konci tabulky. Klub by si s chutí zopakoval některý z úspěchů.

Liga žen se po roce vrátila k hernímu systému z minulosti. Po základní části se týmy rozdělí do skupin A1 a A2. Osm nejlepších si zahraje play-off. Poslední dva půjdou do baráže se dvěma týmy z první ligy. Ve Strakonicích se posouvá začátek sobotních utkání na 16 hodin.

Strakonický kádr

Rozehrávačky
21 Meixandra Porter 170/1991
44 Dagmar Chlebovcová 170/1984

Pivoti
6 Edita Šujanová 190/1985
12 Alena Jeništová 182/1986
14 Zora Jilečková 194/1981

Křídla
4 Klára Linhartová 183/1990
7 Lucie Košatková 178/1988
15 Zuzana Mračnová 180/1980
17 Michaela Gaislerová 179/1997
23 Jolana Krejčová 174/1996
24 Zdeňka Paroubková 170/1993
35 Hana Kuncipálová 172/1996

Poznámka: Před jménem hráčky je číslo dresu, za ním výška a ročník narození

"Je to proto, abychom se na přání sportovní veřejnosti vyhnuli házené," vysvětlil manažer klubu Eduard Gaisler. Házenkáři hrávají od 18 hodin a jsou hned vedle.

Los je proti minulé sezoně pro Strakonice zajímavější. Budou hrát na úvod dvakrát za sebou doma. V sobotu se utkají s Hradcem Králové. Ve středu s tradičním středečním začátkem od 18 hodin budou hostit nováčka, třetí celek v soutěži z Brna.

"Hráčky se připravovaly poctivě, nebyl s tím nejmenší problém," uvedl Ivan Beneš. Dal příležitost i mladým a ponechává jim šanci také v lize. "Rádi bychom hráli o medaili. Ale uvidíme, jak rozehrajeme soutěž," podotkl kouč.

Jeho svěřenkyně odehrály dva turnaje čtyř týmů. Pokaždé skončily třetí, doma i v Šamoríně. Sezona začíná dříve než jindy. Je to proto, že se bude příští rok hrát mistrovství světa a reprezentace potřebuje čas na přípravu. Liga žen skončí v dubnu.

Trenér Beneš připomněl, že sobotní soupeř z Hradce Králové má medaili z minulého ročníku ligy. Ale není si kde vybírat, protože i další celky se chystají na sezonu naplno a nechtějí jen přihlížet. Hradec Králové se navíc ještě posiloval. Mimo jiné získal svoji odchovankyni Křížovou. "Ale rozhodne se na hřišti," připomněl kouč. "Budeme chtít vyhrát, těšíme se. Už aby liga začala," přeje si.

Strakonický fanoušek znovu uvidí Šujanovou, která už v týmu byla. Američanka Porterová i další rozehrávačka Chlebovcová jsou zatím neznámé. "Ráda vyhrávám," řekla Meixandra Porterová. I tým míní vítězit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž